De wereld verbeteren doe je zo

Een kromme komkommer

Een bruine banaan? Een yoghurt met de datum van gisteren? We gooien ze weg. Iets weggooien dat eigenlijk nog eetbaar is, noemen we voedselverspilling.

Als je bedenkt dat één op de zeven mensen ter wereld honger lijdt, terwijl we één derde van ons eten weggooien, is dat een groot probleem.

Verspil onze toekomst niet!

Dertig Brusselse leerlingen bogen hun hoofd over het probleem van voedselverspilling. Don’t Waste Our Future (verspil onze toekomst niet) heet hun project. Drie afgevaardigden (gekozen leerlingen) trokken naar Milaan om een charter (plan van aanpak) samen te stellen met politici.

insecten
Wist je dat je insecten kunt eten?

Voedselverspilling: hoe dan?

Er zijn allerlei redenen voor voedselverspilling: er kan meer geproduceerd (= gemaakt in de fabriek) zijn dan er nodig was. Of voedsel kan beschadigd worden tijdens het vervoer.

Maar ook bij de mensen thuis kan er iets fout gaan. Daar hebben de leerlingen van enkele Brusselse scholen een aantal oplossingen voor bedacht.

Mmmm, kromme komkommer!

Met filmpjes, een vlog (= videoblog) gaven de leerlingen van het Maria Boodschap Lyceum en het Athenee Royal De Ganshoren tips om zelf iets te veranderen. ‘Maak een boodschappenlijstje’ is zo’n tip. Zo doe je geen onnodige inkopen.

Een rare, kromme komkommer? Geen reden om het te laten liggen. Hij smaakt er niet minder om.

Gooi niets weg dat nog goed is, maak van lelijk voedsel een soep, sap of smoothie. Met praktische tips komen we al een stuk verder!

leerlingen maria boodschap lyceym
Leerlingen Nona en Jojo van het Maria Boodschap Lyceum in Brussel leggen uit wat voedselverspilling is aan het zesde leerjaar in de Maria Boodschap Basisschool.