De Slaapkamer

Dounia (10): ‘Ik wil iets nieuws ontdekken of uitvinden’

© Saskia Vanderstichtele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Dounia (10) uit Schaarbeek. “Ik kijk elke dag naar het nieuws, als een venster op de wereld.” Toch wil Dounia later vooral de sterren bestuderen.

▶️ Het is hier zo mooi! Veel roze!
Ja, dat is mijn lievelingskleur.

▶️ Zit je vaak op je kamer?
Ja. Om te lezen, te tekenen of tv te kijken. Ik lees graag Geronimo Stilton. Dat boek gaat over dapper zijn. Dat vind ik belangrijk.

▶️ Jij hebt een tv op je kamer. Waar kijk je zoal naar?
Soms het nieuws op Ketnet en soms BRUZZ. Ik volg graag de actualiteit. Naar het nieuws kijken is alsof je naar buiten gaat, als een venster op de wereld. Op school moesten we eens zelf een journaal maken. Ik heb toen veel nieuws verzameld en dat voorgelezen als presentator. Het hoofdpunt was een asteroïde die op weg was naar de aarde en die ze uit de ruimte hebben geschoten.

▶️ Weet je al wat je wil worden?
Architect of wetenschapper. Ik hou niet per se van huizen bouwen of maquettes maken, maar wel van huizen tekenen, want ik heb veel ideeën. Ik wil bijvoorbeeld containers scheef op elkaar stapelen om zo een huis te maken van gerecycleerde containers. Dat is goed voor het milieu.

▶️ Wie zou er allemaal wonen?
Mijn familie. We hebben op school ons droomhuis mogen ontwerpen. Alles was mogelijk, zoals een glijbaan van chocolade. Er waren zestien logeerkamers en een kamer vol tafels, waar je onder moet kruipen, als een ondergrondse plek. Dat vind ik gezellig.

▶️ In zo'n huis met containers zouden veel verschillende mensen wonen, hoe zouden die met elkaar overeenkomen?
Dat weet ik niet. Het kan nooit dat iedereen dezelfde mening heeft. Ik denk dat mensen met dezelfde mening zich moeten verenigen om die dan te verdedigen in een parlement.

▶️ Is iedereen dan genoeg vertegenwoordigd volgens jou?
Nee. We leren daarover op school. In de Europese Commissie stemmen de politici, maar die hebben maar twee keuzes: ja of nee. Er moeten meer keuzes zijn.

▶️ Zou je zelf in de politiek willen?
We zijn met school naar het Brussels parlement gegaan en mochten er toen stemmen en in de micro spreken. Ik vind politiek een beetje saai. Ze babbelen maar en gaan dan weg. Ik denk dat het beter is dat je de mensen meer vraagt wat ze willen, en dat ze vaker mogen gaan stemmen in de gemeente.

▶️ Hoe zag je laatste droom eruit?
Die was grappig! Met mijn vrienden en familie zat ik in een trein die kon vliegen. Naar waar weet ik niet meer.

▶️ En als je kon kiezen, waar zou die trein dan naartoe vliegen?
Naar Mars, dat fascineert me meer dan de maan. Over de maan weten we al heel veel, Mars is interessanter. Ik wil iets ontdekken of uitvinden. Ik wil nog heel veel leren over de ruimte.

▶️ Jij hebt je naam niet gestolen.
Inderdaad, want Dounia betekent ‘de wereld’.

▶️ Dan word je een echte wetenschapster! Een astronaut?
Nee, geen astronaut, want ik heb heel veel hoogtevrees. Ik wil de ruimte bestuderen vanop de aarde. Ik zie mijzelf achter een computer zitten, terwijl een ruimte­shuttle wordt afgeschoten.

▶️ Ik heb de indruk dat jij heel talig bent. Heb je een lievelingswoord?
Ja. Consciëntieus!

▶️ Wow!
Dat betekent gewetensvol. Ik heb dat in een boek gelezen.

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.