KLIK

Een slimme tv voor een slimme klas

© Paloke

De leerlingen van het vijfde leerjaar van school Paloke in Sint-Jans-Molenbeek zijn heel zenuwachting. Ze zijn dan ook in volle afwachting van iets ongezien in de klas. Binnenkort krijgen ze hun eigen echte smart-tv! Wat is dat juist een smart-tv en hoe werkt dit?

Om dat te weten te komen, gingen ze op bezoek in het eerste leerjaar van juf Marijke, waar ze al enkele maanden een eigen smart-tv hebben.

  • Wat vind je van een smart-tv?

Juf Marijke: Het is heel gemakkelijk om in de klas te gebruiken. Ik kan de werkblaadjes op de smart-tv projecteren en zo kan ik tonen waar de kinderen moeten schrijven. Zo’n smart-tv in de klas is leuk voor de leerkracht omdat ze dan minder werk heeft.

  • Vind je een smart-tv beter dan een gewoon schoolbord? Waarom?

Juf Marijke: Het is veel beter! Je hebt geen stof meer in je klas, je hebt geen krijtjes meer nodig en vooral je hebt geen vuile vingers meer. Ook op je kledij heb je geen witte krijtvlekken meer. Met zo’n bord in de klas is het gewoon netter en leuker werken.

  • Wat heb je allemaal nodig om met een smart-tv te werken?

Juf Marijke: Internet, elektriciteit, een laptop en de gepaste kabels. Zonder de juiste kabels, kan je niet verder en kom je soms in de problemen. Ik heb tijdens een les eens de hele tijd op het touchscreen staan tokkelen zonder reactie. Ik ontdekte pas na een tijdje dat ik de juiste kabel was vergeten aan te sluiten tussen de laptop en de smart-tv. De leerlingen vonden het alvast een hele grappige situatie.

  • Wat kan je allemaal doen met een smart-tv?

20200217 smart-tv
© Paloke
| De leerlingen tekenen op het smart-tv. Links kunnen ze icoontjes kiezen.

Juf Marijke: Je kan werkblaadjes projecteren. Je kan op internet iets opzoeken of tonen zoals foto’s van bijvoorbeeld dieren die de kinderen niet kennen. Ook filmpjes op Youtube kunnen heel interessant zijn om te gebruiken in de lessen WO. Bij het thema ‘wonen’ kan ik bijvoorbeeld een foto laten zien van een appartement, een kasteel of een rijhuis.

Tijdens het middagmaal in de klas zet ik af en toe een filmpje van Ketnet op. We luisteren ook naar muziek via de smart-tv.

Leerlingen: We spelen spelletjes en we tekenen. We kunnen zelf kleuren kiezen met de icoontjes links op het scherm en zelf woorden leren schrijven op het bord.

Juf Marijke: We doen ook rekenspelletjes op het bord. Zo kunnen we rekenen inoefenen maar op een leuke manier, we leren al spelend.

  • Hoe heb je leren werken met je smart-tv? Is er een handleiding?

Juf Marijke: Ik kreeg een handleiding bij de smart-tv, maar die is wel in het Frans. Eigenlijk is de smart-tv heel gemakkelijk, het lijkt op een tablet.

20200217 smart-tv paloke
© Paloke
| De leerlingen van het vijfde leerjaar gingen een kijkje nemen in het eerste leerjaar.
  • Wat gebeurt er wanneer er geen elektriciteit of wi-fi is?

Juf Marijke: Dan kunnen we de smart-tv niet gebruiken. Indien de wi-fi uitvalt, kan je de smart-tv enkel nog gebruiken om op te schrijven zoals op een gewoon bord.

  • Heb je nog een leuk anekdote die je wil vertellen?

Juf Marijke: Ja, in het begin vertelden de kinderen vaak thuis over de tv in de klas. Ouders spraken mij daarna bezorgd aan of het wel pedagogisch verantwoord was dat we zoveel tv keken in de klas (lacht).

Op een oudercontact lieten we de ouders ook kennismaken en experimenteren met de smart-tv. Toen begrepen ze dat de smart-tv eigenlijk een wonder-tv is waar je veel mee kan leren!

Hebben jullie ook een smartboard in de klas en wat vind jij daarvan? Laat het ons gerust weten in de reacties hieronder ?