De Slaapkamer

Elias (13): ‘Ik hou ervan om onnodige vragen te stellen’

© Saskia Vanderstichtele
| Elias is dertien en woont in Molenbeek. Wetenschappen zijn zijn ding: "Je leert er over dingen nadenken, over hoe iets werkt."

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Elias (13) uit Sint-Jans-Molenbeek. “Wat anderen over mij denken, trek ik me niet aan. Ik probeer alleen waarde te hechten aan wat mensen die voor mij belangrijk zijn over me denken.”

▶️ Jij hebt twee laptops?! Zit je veel achter de computer?
Ik zit vaak met vrienden in een Google Meet. Door corona moesten we dat gebruiken om lessen te volgen op school, maar nu komen we er samen om te praten. Ik kijk ook vaak naar Netflix of YouTube. Acid vind ik echt goed. Hij is iemand met goeie ideeën. En hij heeft een West-Vlaams accent, dat is heel grappig.

▶️ Op je bureau staat de graphic novel van Sapiens, het bekende boek van Yuval Noah Harari.
Dat heb ik gekregen van mijn peter voor mijn verjaardag. Ik heb het gelezen toen ik wist dat ik zou overschakelen naar Wetenschappen op school. Ik volgde Grieks-Latijn, maar ik ben veranderd. Grieks interesseerde me niet erg. In de les deed ik altijd alsof ik het kon, maar eigenlijk was ik niet echt aan het opletten.

▶️ Wat vind je zo leuk aan wetenschappen?
Je leert er over dingen nadenken, over hoe iets werkt. Waar elektriciteit vandaan komt bijvoorbeeld. Vroeger had ik daar allerlei theorieën over, maar het is interessant om te leren hoe het echt zit.

▶️ Theorieën? Leg eens uit.
Nu leren we over hoe een voorwerp niet valt als het steunt op zijn zwaartepunt. Ik vraag me dan af: waar ligt het zwaartepunt van een donut? Want dat heeft een gat in het midden. Ik hou ervan om van die onnodige vragen te stellen.

▶️ Ik vermoed dat je buiten de schooluren dan minder bezig bent met wetenschappen?
Inderdaad, dan spreek ik af met vrienden. Of ik ga naar de atletiek of de scouts van Jette. Dit jaar krijg ik mijn totem.

▶️ Je hebt nog geen totem, maar wel al een bijnaam hoorde ik? Iets dat te maken heeft met je bruin met blonde haar?
Ja, op de scouts noemen ze mij ‘duo choco’, omdat ik mijn haar heb gekleurd. Wat anderen daarvan denken, trek ik me niet aan. Ik probeer alleen waarde te hechten aan wat mensen die voor mij belangrijk zijn over me denken.

▶️ Heb je al iets gedaan waar je trots op bent?
Twee jaar geleden ben ik beroofd in het Zuidstation door een paar jongens van mijn leeftijd. Ze hadden me geslagen en mijn gsm en bankkaart afgenomen, maar ik ben hen achterna gerend en heb mijn spullen teruggepakt.

▶️ Is dat niet gevaarlijk?
Ja, maar het was van de adrenaline. En achteraf is het een goed verhaal, waar ik eigenlijk wel trots op ben.

▶️ Vroeger kon je alleen bellen, sms’en en een paar spelletjes spelen op een gsm, maar wat doe jij er zoal mee?
Ik volg TikTok en heb Snapchat. Instagram vind ik minder leuk. Ik snap al die foto’s niet. Ik denk dat mensen er vooral bekende personen volgen, maar het is niet omdat je veel volgers hebt dat je ook mooie dingen post.

▶️ Ik hoor hier binnen een vogeltje fluiten, dat precies ook wel wil meepraten, waar komt dat vandaan?
Dat is van mijn kleine broer. Die heeft altijd dieren. Nu heeft hij een vogel, maar een paar jaar geleden waren hij en ik met mijn vader naar de markt gegaan en hadden we er bijna tien dieren gekocht: kippen, cavia’s en kwartels, die hier dan allemaal in de tuin rondliepen. Daarna hebben we ze weggegeven. Maar goed ook, want nu zou ik geen dieren meer willen. Dat is een te grote verantwoordelijkheid.

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.