De Slaapkamer

Elisa (11): ‘Meerdere talen spreken is soms ingewikkeld’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Elisa (11) uit Schaarbeek. Elisa is een duizendpoot, met bijna elke dag van de week een naschoolse hobby. In Elisa’s leven gebeurt alles met fiets, tram of trein, tenzij ze haar familie in Chili gaat bezoeken.

▶️ Je woont hier leuk! Heb je huisdieren?
We hadden ooit een valkparkiet, Coco, die hadden we gevonden. Haar vleugel was een beetje verstuikt. We gingen naar de dokter en hielpen haar met genezen. Ze is erna weleens weggevlogen. We hebben toen affiches opgehangen en toen heeft iemand Coco teruggevonden.

▶️ Hoe ziet een gewone week eruit voor jou?
Ik ga naar school in het Boodschapinstituut in Schaarbeek. Maandag heb ik jiujitsu, dinsdag niets, woensdag doe ik theater bij Bronks, donderdag heb ik notenleer en vioolles, vrijdag ga ik turnen en zondag naar de scouts.

▶️ Jiujitsu, cool! Waarom doe je dat?
Bij jiujitsu kan ik even wild doen en leer ik mijn gevoelens te uiten. Soms kan ik wat chagrijnig worden. Volgens mijn mama helpt vechtsport om jezelf te beheersen. Als je boos wordt, kan je zo je gevoelens meer tegenhouden.

▶️ En de scouts, hoe is dat?
Het zijn Franstalige scouts. Ik ben er nu al zes jaar lid. In het Frans zijn we les brownies.

▶️ Je spreekt dus Frans? En Spaans met je moeder?
Mijn ouders spreken Frans met elkaar. Mijn papa’s moedertaal is Nederlands, mijn mama is Chileens. We gaan elk jaar naar Chili, we hebben er veel familie.

Spaans vind ik de mooiste taal. Ik vind het leuk om meerdere talen te spreken, maar soms is het wel ingewikkeld. Als ik met mijn mama spreek, zeg ik soms per ongeluk iets in het Nederlands.

▶️ Wat vind je ervan om half Chileens te zijn?
Het voordeel is dat ik twee identiteitskaarten heb. Het nadeel is dat ik lang onderweg ben naar een deel van mijn familie.

▶️ Zou je liever in Chili of in Brussel wonen?
In Brussel, denk ik. Dat is kleiner en gezellig, Chili is heel groot. Als we landen in Santiago, moeten we nog vijf uur rijden naar de boerderij waar we verblijven.

▶️ Zijn er ook dingen die je niet leuk vindt aan Brussel?
Er zijn veel vuile straten. Als fietser vind ik het getoeter van auto’s ook echt lastig. Als het rood licht is, is er voor fietsers een strook om voor de auto’s te staan, maar als we dan auto’s voorbijrijden, toeteren ze. Dat vind ik zo stresserend.

Wij hebben zelf geen auto. Als we weggaan buiten Brussel, nemen we vaak de trein. Zo zijn we al eens naar Berlijn gegaan.

▶️ Je woont wel graag in Brussel?
Ja, er zijn heel veel dingen te doen. Wat ik nog leuk vind aan Brussel is dat er wel redelijk veel groen is. Wij hebben een moestuin, dicht bij het Josaphatpark. We delen die grond met andere mensen. We hebben er pompoenen, tomaten, wortels, munt, komkommer, aardappelen ...

▶️ Gebruik je de moestuin ook in de winter?
Ja, mijn mama is vorige zondag nog aardappelen gaan halen. Die hebben we dan ’s avonds gegeten.

Mag BRUZZ ook langskomen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.