De Slaapkamer

Haider en Qassim (12): 'Brussel is als Tetris, één grote puzzel'

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij tweeling Haider en Qassim (12) uit Molenbeek. Later worden ze geograaf en advocaat, vandaag zijn ze FIFA-speler en leggen ze de wereld uit op YouTube.

▶️ Wat doen jullie graag buiten school?
Qassim:
Na school vind ik rusten fijn, net als gamen. Mijn favoriete spel is FIFA, denk ik.

▶️ Wat vind je leuk aan FIFA?
Qassim: Ik hou ervan omdat er een connectie is met andere spelers. Soms spelen Haider en ik in een team, soms tegen elkaar. Soms speel je met iemand uit Azië of Zuid-Amerika.

▶️ En wat doe jij graag na school, Haider?
Haider: Ik hou ook van gamen, maar mijn tweede hobby is sketches maken. Ik heb ook een YouTube-kanaal. Op YouTube leer ik over de geschiedenis van het Britse Rijk en ik maak zelf ook video’s over andere landen. Ik ken bijna alle vlaggen van de wereld.
Qassim: De wereldkaart is niet echt goed gemaakt. Rusland is groter dan normaal, IJsland is bijna de helft van de wereldkaart en Afrikaanse landen, zoals Congo, moeten veel groter zijn.
Haider: Ze hebben landen kleiner gemaakt om het te laten passen.

▶️ Wat willen jullie later worden?
Haider:
Ik wil geograaf worden.

▶️ Dat verklaart het. En jij, Qassim?
Qassim:
Ik wil advocaat worden. Dan zou ik mysteries kunnen oplossen, zoals Sherlock Holmes!

▶️ Als Brussel een game zou zijn, wat zou je dan moeten doen?
Haider:
Brussel is als Tetris, één grote puzzel. Je wil naar het bos en neemt daarvoor De Lijn en MIVB. Of je zoekt de weg naar het Zuidstation en komt bij een maffiapersoon terecht. Daarna vind je iemand die alleen Frans spreekt en jij spreekt Nederlands, wat ga je doen? Of je vindt iemand die Nederlands spreekt, maar die de weg niet kent. Zo beland je in Zaventem, in plaats van in het Noordstation.

▶️ Dat klinkt als best een coole game, de weg zoeken in Brussel. Wel een beetje complex. Is Brussel ingewikkeld?
Qassim:
De vakanties lopen niet gelijk, er zijn vertragingen in de metro, en soms zijn er stakingen.

▶️ Wat zou je veranderen als je burgemeester zou zijn?
Qassim: De metrotijden verbeteren en meer zwembaden maken. Ook de kwaliteit van de woningen moet beter.

▶️ En jij, Haider?
Haider:
Er wonen mensen op straat en daar voel ik me niet zo goed bij. Daarom wil ik een opvangcentrum maken. Ik wil ook echt een metrolijn naar Zaventem maken. En een nieuwe terminal op de luchthaven.

▶️ Vliegen jullie graag?
Haider: Ik ben een vliegtuigexpert. Ik kijk heel veel video's over vliegtuigen. De eerste keer dat ik ging kijken, raakte ik geobsedeerd. We konden allebei niet stoppen met kijken.
Qassim: Het is de coolste uitvinding ooit! Je bent in de lucht in een metalen doos ... Je krijgt eten en je kunt een film kijken. Je eet chocomousse op 10.000 meter hoogte.

▶️ Willen jullie nog iets kwijt over jullie toekomstdromen?
Qassim: Als mijn advocatendroom niet lukt, word ik politicus. Omdat ik van wiskunde hou en door video's op YouTube.

▶️ En jij, Haider?
Haider:
Als geograaf worden niet lukt, word ik zeker piloot! Dan ben ik de leider van de cockpit!

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.