De Slaapkamer

Heike (13): ‘Om te lezen moet ik in een bepaalde mood zijn’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Heike (13) uit Vorst. Heike zit op het Atheneum van Brussel en woont in een tempel. Ze woont er graag, zowel in het huis als in de stad. “Je moet Brussel wel kennen om het leuk te gaan vinden.”

▶️ Op de mezzanine hierboven heb je een grote Harry Potter-­collectie. Ben je een grote fan?
Nu al wat minder, maar ik heb een zware Harry Potter-fase gehad. Ik heb alles van Harry Potter gelezen en gezien. Het was een magische wereld waar ik heen kon. Het begon toen ik zes was, vanaf mijn tiende is het geminderd.

▶️ Ik zie ook twee schilderijen van de maan.
Ik vind de maan mooi. Ik had ook een ruimte-fase, waarbij ik altijd naar de ruimte zat te kijken en daar meer over wilde leren. Die fase was een beetje moeilijk om vol te houden. Want er is heel veel informatie over de ruimte.

▶️ Je hebt veel planten.
Nog een fase! Die fase is er nog. In de zomer ben ik veel bezig met planten te onderhouden. In de winter is het wat moeilijker, dan sterven er veel.

▶️ Je woont in een soort kasteel.
Het was ooit een tempel van het antoinisme (= een soort godsdienst). De stichter was een beetje een hippie die een eigen religie startte. Het antoinisme heeft tempels in België, Frankrijk en Duitsland. De religie is nu uitgestorven. Het huis stond zo'n tachtig jaar leeg.

▶️ Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
We waren in de buurt om een huis te bezoeken. Maar de verkoper was te laat. Toen zag mijn vader dit huis.

▶️ Wat vind je er zelf van om hier te wonen?
Ik vind het echt leuk. Het is uniek en groot. Als ik mijn adres geef aan iemand en er niet bij vertel dat het een kerk is, dan zijn ze altijd wat verrast. Af en toe komen er zelfs mensen op onze deur kloppen omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat het is.

▶️ Woon je graag in deze buurt?
Ja. Ik vind dit echt een leuk huis en de buurt is heel rustig. Er wonen veel vrienden in de buurt. Er is natuur, maar het is dicht genoeg bij het centrum.

▶️ Wat vind je van Brussel?
Een coole stad. Je kan veel leuke cafeetjes en winkeltjes vinden. Je moet wel goed weten waar die zijn. Je moet Brussel kennen om het leuk te gaan vinden.

▶️ Je vader komt uit Nederland?
Ja, hij verhuisde zo’n twintig jaar geleden. Zijn familie woont in Nederland. We gaan er redelijk vaak naartoe. Mijn moeders familie woont in Amerika. Mijn moeder is naar hier verhuisd.

▶️ Je bent tweetalig opgevoed.
Dat is wel leuk. Engels is een goede taal om te kennen. Ik ken ook Frans, maar ik vind het echt niet fijn. Er zijn te veel regels.

▶️ Lees je graag?
Voor boeken moet ik in een soort mood zijn. Dan kan ik op een zondag vier uur aan een stuk lezen. Het boek moet dan echt zo goed zijn dat ik het niet kan wegleggen.

▶️ Volg je de actualiteit?
Ik weet wat er aan de hand is, maar het is geen passie. Ik vind het belangrijk om het nieuws te volgen. Het is onze wereld, dus je moet er wel wat van weten.

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.