Het schooldagboek van Rosanna: maandag 3 september

Het Meertalig Atheneum van Woluwe

Voor Rosanna was de start van het nieuwe schooljaar niet zoals andere jaren. Rosanna startte maandag immers in het eerste middelbaar van het Meertalig Atheneum in Woluwe. Een nieuwe school, nieuwe gewoontes, nieuwe vrienden. Speciaal voor BRUZZ Ket houdt ze een dagboek bij van haar eerste week in het eerste middelbaar.

6u50

‘Rosannaaaaaaa’ hoor ik voor de tweede keer van beneden komen. Ik ben nog veel te moe om op te staan. Vandaag, maandag 3 september, gaan alle kinderen weer naar school. Of toch niet? Mijn vriendinnen van de lagere school die verder gaan in Franstalige Brusselse scholen mogen nog een dagje wachten. Gelukzakken!

Maar ik ga voor het eerst naar de ‘grote school’, het middelbaar. Hoe vaak werd mij niet gevraagd “Naar welke school ga jij”?

Ik woon samen met mijn jongere broer en ouders in Zaventem, we spreken thuis Nederlands en ik ging de afgelopen 9 jaar naar een Franstalige gemeenteschool in Woluwe. Ik kon dus kiezen tussen heel veel middelbare scholen in de Vlaamse rand van Brussel of Nederlandstalige en Franstalige scholen in Brussel.

Na twee jaren van schoolbezoeken, programma’s vergelijken en inschrijvingingsprocedures is het eindelijk zover. Ik ga voor de perfecte mix van talen en heel veel groen, opnieuw in Woluwe. En dat is het MAW, het Meertalig Atheneum van Woluwe.

Meertalig Atheneum van Woluwe
Het Meertalig Atheneum van Woluwe, de nieuwe school van Rosanna.

Ik heb zoals iedereen algemene vakken als Nederlands, Frans, Wiskunde, Geschiedenis. Maar sommige vakken krijg ik in een andere taal zoals Aardrijkskunde in het Frans, Muzikale opvoeding in het Engels. Ik heb ook gekozen voor de richting Latijn maar dan wel in het Frans, Latin n’est-ce pas!

Leek me gewoon gemakkelijker ? En ik heb ook nog een extra uurtje wiskunde in het Frans bij de keuzevakken. Hierdoor heb ik een uurtje Chinees geschrapt.

Hopelijk ben ik niet de enige die nog wat werk heeft aan haar Nederlandse spelling.

De meeste werkboeken liggen hier trouwens al thuis te wachten op de eerste les. Die bestel je tegenwoordig gewoon online.

Maar nu eerst de dag goed beginnen met een stevig ontbijt.

Normaal lig ik ’s ochtends nog te rommelen in mijn kleerkast maar voor deze dag heb ik mijn outfit al uitgekozen. We verwachten een bewolkte hemel en 22 graden, mooi Belgisch weer. Ik ga voor een jeans en korte pull.

7u45

Er zijn heel veel manieren om van thuis naar de school te gaan. Bus, tram, metro, fiets,…

Maar om niet nog vroeger te moeten opstaan ga ik ’s ochtends gewoon meerijden met mijn broer en mama in de auto en ze zetten mij in de buurt van de school af. Na afloop van de lessen kan ik wel op eigen houtje naar huis.

rosanna middelbaar
Dit is de ingang aan de achterkant van de school, je komt dus binnen langs de sporthal.

Nu ik naar de speelplaats loop voel ik wel kriebels in mijn buik. Zoveel nieuwe gezichten.

Na tien minuutjes in mijn ééntje wachten komt er toch een meisje naar mij toe om haar voor te stellen, oef.

08u20.

Vandaag staat er geen les op het programma. We moesten enkel wat papier en schrijfgerief mee hebben en iets om te eten.

De directrice neemt de micro vast en wenst ons welkom op de school. Nadien gaat ze het rijtje van alle leerkrachten af met hun naam en vak. De namen heb ik nog niet zo goed onthouden maar de gezichten zal ik morgen nog wel kennen.

We krijgen allemaal een sticker met onze eigen naam op en ons klasnummer. Helaas merk ik dat mijn kersverse vriendin niet in 1Ac zit, zoals ik, maar wel in 1Ab.

Met de naamstickers loodsen ze ons door een kennismakingsspel. Om vervolgens in een klaslokaal door een hele hoop administratie te gaan, van agenda tot pasfoto en sport outfit.

Schooldagboek van het eerste middelbaar

Rosanna en Mette zetten op 3 september hun eerste stap in het middelbaar. Rosanna in het Meertalig Atheneum van Woluwe, Mette in de Middelbare Steinerschool in Anderlecht.