De Slaapkamer

Ilyana (11): ‘Mijn opa is een rockster’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Ilyana (11) uit Anderlecht. Ilyana houdt van gitaar spelen, zingen en dansen. Ze is bezig met een eigen liedje te schrijven en wil later zangeres worden dankzij haar opa, een rockmuzikant.

▶️ Wat vind je het leukst op school?
Ik hou van taal, maar ben heel slecht in wiskunde. We maken ook creaties. Dat zijn teksten of dingen om te bouwen. Als je bijvoorbeeld een huis maakt, leer je welk hout je moet gebruiken en waarom. Zo ontdek je wat je wil worden.

▶️ Wat voor creaties heb jij gemaakt?
Een vulkaan en een film. Nu ben ik bezig aan een liedje, dat is het geslaagdste tot nu toe. Een vriendin van mijn mama leert me gitaar spelen. Ik wil zangeres worden. Ik zing soms in bars en op feestjes die mijn mama voor haar werk organiseert.

▶️ Weet je al lang dat je zangeres wil worden?
Ja, sinds ik heel klein was. Ik ben altijd dol geweest op de vrouwen die ik op televisie zag, zoals Rihanna, Beyoncé, Anitta of de deelneemsters aan The Voice.

▶️ Je moeder zegt dat zingen in je bloed zit. Klopt dat?
Mijn opa is een rockster, en heeft al veel opgetreden. Zo begon mijn interesse, samen met de clips en met mijn familie.

▶️ Vertel eens over je hobby's…
Sinds ik klein ben, doe ik aan capoeira. Nu heb ik de gele gordel. Mijn papa is capoeira- meester. Ik volg ook oriëntaalse dans bij een vriendin van mijn mama, een juf uit Rio.

▶️ Je houdt ook van theater en film, hoorde ik.
Elke twee jaar maken we een schoolvoorstelling. Twee jaar geleden was het een film, ik kreeg de derde hoofdrol. Toen heb ik geleerd hoe je ‘trut’ zegt. Dat dat een scheldwoord is, wist ik niet.

▶️ In welke talen kan je wel scheldwoorden zeggen?
Ik ben Belg en Braziliaan, met Italiaanse en Marokkaanse grootouders. Ik spreek een beetje Spaans en Italiaans, maar vloeken doe ik in het Frans, Portugees en Engels.

▶️ Waarover ging de film?
Het gaat over onze school De Klimpaal. Als je in de koelkast gaat, kom je in Laapmilk, dat is klimpaal omgekeerd. Daar is het super leuk en overal zijn er snoepjes.

De leerkrachten hadden de school heel saai gemaakt, en hadden veel geld gestolen. Uiteindelijk wonnen de kinderen.

▶️ Als de kinderen in het echt ook zouden winnen, wat zou je dan veranderen?
De oorlog.

▶️ Maar er is hier toch geen oorlog?
Oekraïne is een buurland van Europa. Ook Israël is heel dichtbij. Ik ben bang dat er hier ook oorlog komt. Vlak naast mijn school heeft iemand Zweedse mensen beschoten. Ik was toen een beetje bang, maar voelde me niet echt onveilig.

▶️ Hoe komt dat, denk je?
Iedereen die ik ken, is super aardig. Als een stad leuk is, gaat het altijd over de mensen die er wonen. Zelfs als het altijd regent, is de stad leuk als de mensen dat ook zijn.

Mag BRUZZ ook langskomen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.