De Slaapkamer

Ismaël uit Anderlecht: ‘Ik wil de baas worden van een onlineboekenwinkel’

© Saskia Vanderstichele
| Ismaël in zijn slaapkamer

Elke week gaan we op bezoek bij een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer. Deze week is dat bij Ismaël, tien jaar oud, in Anderlecht. Ismaël is verslaafd aan lezen: “Soms zeggen mijn ouders dat ik moet stoppen met lezen omdat ik moet slapen.”

▶️ Met wie woon je hier?

Ik woon hier met mijn ouders en mijn twee broers. Ali is mijn kleine broer en Noury is mijn tweelingbroer. 👬

Ik lig boven in het stapelbed, da’s leuk want je kunt de ladder als een soort glijbaan gebruiken. 😴

▶️ Gaan jullie samen naar school?

Nee, ik ga in Lennik naar school en Ali hier in de buurt. Noury wordt opgepikt met de bus. 🚌 Hij heeft een beperking en gaat naar een speciale school, eentje waar het voor hem wat gemakkelijker is.

▶️ Ga je graag naar school?

‘s Ochtends niet, dan wil ik gewoon slapen en heb ik een beetje last van mijn ochtendhumeur. 😠 Maar daarna vind ik het meestal wel leuk.

Mijn lievelingsvak is wiskunde, daar ben ik heel goed in. 👨‍🔬

▶️ Wil je later iets met wiskunde doen?

Nee, later wil ik graag de baas zijn van een webshop waar je allerlei soorten boeken kunt kopen, een soort van onlineboekenwinkel. 📖

Mijn vader werkt met computers en heeft mij daar al veel over geleerd. 💻

▶️ Lees je veel?

Heel veel, vooral manga’s (Japanse stripverhalen) zoals Dragonball, Naruto, Dr. Stone ... De boeken die daar op mijn bureau liggen, heb ik net gekocht, de rest komt uit de bib. 📚 Een of twee keer per week gaan we naar de bib en dan neem ik een tiental boeken mee naar huis.

Ik lees elke dag en zit ook in een boekenclub. Soms zeggen mijn ouders dat ik moet stoppen met lezen omdat ik moet slapen of zo, maar meestal blijf ik gewoon verder lezen. 🤫

Manga’s zijn gewoon zo wauw. 🤩 De verhalen, maar ook de tekeningen! Alle prenten zijn met de hand getekend en soms lijken ze zo echt en zitten er zo veel details in, dat ik het zelfs een beetje ongelofelijk vind.

▶️ Woon je hier al lang?

In dit huis wonen we al zeker vijf jaar, maar binnenkort verhuizen we naar een andere plek in Anderlecht. 🏡

Daar ben ik wel blij om want mijn moeder zegt dat daar veel kinderen wonen. Hier kennen we de buren eigenlijk niet.

▶️ Ga je vaak op stap in Brussel?

Soms ga ik naar Muntpunt, soms naar de boekhandel. En ik ga ook graag frietjes eten bij Tabora. 🍟 Daar hebben ze van die dikke frieten, dat zijn de beste. Ik bestel meestal een medium met brasil. 😋

▶️ Als je vanaf morgen de burgemeester van Brussel was, waar zou je dan werk van maken?

Ik zou ervoor zorgen dat er meer van die nieuwe metro’s komen, die maken minder geluid dan die grijze met oranje. Er is veel te veel lawaai in Brussel, mijn broers en ik worden er ‘s nachts zelfs wakker van. 👂

▶️ Heb je een lievelingsplek in Brussel?

De Franstalige bib aan Sint-Guido in Anderlecht. Die is supergroot en je kan er uit allerlei boeken kiezen: manga’s, strips, romans …

▶️ Ben je dan tweetalig?

Ja, ik spreek en lees Frans en Nederlands. Dat komt door mijn moeder, die spreekt Frans, Nederlands, Engels, Arabisch en ik denk ook Spaans. Dat is wel handig in Brussel.

Ze wil graag dat ik ook veel talen leer, daarom ga ik misschien Latijn studeren. Het lijkt me wel leuk om op die manier een nieuwe taal te leren kennen. 👨‍🎓

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.