De Slaapkamer

Jad (13): 'Ik hou ervan om een leidersrol op te nemen in mijn voetbalteam'

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer. Deze week gaan we langs bij Jad (13) in Elsene. Hij voetbalt in een van de eliteploegen van Royale Union Saint-Gilloise en hij traint bijna elke dag. Met resultaat: “We zijn net landskampioen geworden.”

▶️Vertel eens: wie ben je en waar ga je naar school?
Ik ben Jad, 13 jaar oud, ik ga naar de eerste klas van een middelbare school in Elsene. Ik hou van wiskunde, het is een vak dat makkelijk is vanaf je het begrijpt.

▶️Je bent ook heel sportief, valt dat te combineren met school?
Ja, ik heb geluk dat de school heel begripvol is. Soms mag ik vroeger vertrekken.

▶️Hoeveel sport je?
Ik sport elke dag behalve op vrijdag. Elke zaterdag is er een wedstrijd.

▶️Als je niet aan het voetballen bent, wat doe je dan graag?
Ik hou ook van boksen. Maar behalve sporten ... weet ik het niet. Misschien kom ik nog iets tegen in mijn studies later. Op dit moment denk ik vooral aan sport.

▶️Je voetbalt op hoog niveau. Hoe is het allemaal begonnen?
Mijn vader is tennisleerkracht. Ik ben dus al begonnen met tennis voor ik drie jaar was. Dat heb ik lang gedaan. Tot ik mijn oudere broer zag voetballen. Dat heeft me echt geïnspireerd en dus ben ik met hem beginnen te spelen.

▶️Waar speel jij nu?
Ik train bij eliteploeg 2, bij Union. Alles is geweldig daar, de trainingen zijn fijn, de coaches gaan correct om met de spelers. Je kunt daar lachen en toch serieus zijn, het is supercool. Het is een eer om in een T-shirt van Royale Union Saint-Gilloise een wedstrijd te spelen.

▶️Je vader zegt dat er nog meer clubs interesse hebben ...
Binnenkort ga ik verder in Elite 1 bij Oud-Heverlee Leuven. Maar ergens zou ik ook bij Union willen blijven. Ik heb er vier jaar met veel plezier gespeeld.

▶️Het gaat goed, bij Union! Jullie zijn net kampioen geworden bij de eliteploegen 2?
Ja, we zijn als beste van het land geëindigd vorige week.

▶️Gefeliciteerd. Wat voor gevoel gaf het?
Heel veel emoties! En veel zin om verder te gaan in het voetbal.

▶️In welke positie speel je?
Verdediging links. Het is een plek waarvoor veel verantwoordelijkheidsgevoel nodig is. Als er iets aan de hand is met het team, dan praat ik er direct over met hen.

▶️Het klinkt alsof je van strategie houdt, zien welke kansen er liggen ...
Ik hou ervan om een leidersrol op te nemen in het team. Ik ben ook één van de kapiteins.

▶️Wie zijn je voorbeelden?
Er zijn twee spelers die me hebben geïnspireerd om in de verdediging te spelen. Eden Hazard speelt echt fantastisch. Virgil van Dijk is een andere verdediger die ik heel goed vind.

▶️Zijn er dingen die je moet opofferen voor de sport? Heb je tijd om je vrienden te zien?
Mijn vrienden zijn superbelangrijk voor me, ik breng veel tijd met ze door. Na een match gaan we bijvoorbeeld een stukje wandelen. Maar je hebt gelijk, er zijn wel offers die ik moet maken. Ik mag bijvoorbeeld niet alles eten.

▶️Zijn er dingen in het Brusselse voetbal die je zou veranderen, als het kon?
Ik heb vrienden die in andere clubs spelen, maar weinig kansen krijgen. Er is discriminatie en vriendjespolitiek: je ziet hoe de ene speler meer mag spelen dan de andere. Je ziet hoe sommigen altijd op de bank blijven zitten.

▶️Heeft dat niet te maken met talent?
Soms wel, soms niet. Sommige trainers willen gewoon de match winnen. Maar je moet spelers de kans geven om te spelen, ook al is het maar bij een vriendschappelijke match. Zelfs als ze vijftien minuten spelen, is het al goed! Ik ben bij Royal Football Club Saint-Michel in Sint-Pieters-Woluwe begonnen. Daar was geen discriminatie. Niet iedereen heeft zoveel geluk gehad.

▶️Je woont in Elsene. Zijn er daar nog zaken die je zou willen verbeteren als het gaat om voetbal?
Eigenlijk is alles goed geregeld. Maar er is wel een voetbalterreintje dat in slechte staat is. Ik kan daar niet gaan spelen omdat er veel modder ligt. Ik riskeer om uit te glijden en een blessure op te lopen. Ik speel er niet, of soms alleen op het stukje dat in goede staat is.

▶️Waar zie je jezelf over tien jaar?
Ik hoop dat ik dan een professionele voetballer ben en in een grote club speel. Duitsland of Engeland, daar zou ik wel graag willen spelen. De Duitsers werken hard en veel, de Britten hebben goede opleidingscentra.

▶️Je voelt je aangetrokken door de discipline van de Duitsers en de kennis van de Britten. Hoe zie je de Belgen?
Er is veel talent in Brussel en in België. De komende jaren kunnen we een nieuwe gouden generatie voortbrengen.

Mag BRUZZ ook langskomen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.