De Slaapkamer

Julian Jan (12): 'In Brussel is er sowieso altijd wel iets te doen'

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een ket in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Julian Jan (12) in Ukkel. “Zelfs als Union verliest, is de sfeer goed.”

▶️ Ik zie veel posters van voetballers in jouw kamer. Heb je een favoriete speler?

Ik vind Kevin De Bruyne wel leuk. Andere spelers doen vaak alsof ze pijn hebben wanneer er eigenlijk niks is, maar hij doet dat niet. Hij is altijd geconcentreerd op het spel.

▶️ Ik zie een grote vlag van Union.

Ja, ik heb al een paar jaar een seizoenskaart. Het is stadion is op tien minuutjes wandelen van mijn thuis. Ik ga erheen met mijn papa.

▶️ Neem je die vlag dan mee?

Soms wel, maar ik heb ook een T-shirt, een pet en een sjaal van Union.

▶️ Waarom ben je fan van Union?

Soms zijn voetbalclubs vijandig naar andere clubs en dan wordt er weleens gevochten. Bij Union gebeurt dat niet. Er bestaan geen liedjes tegen andere clubs. Zelfs als we verliezen is de sfeer goed.

▶️ Voetbal je zelf?

Ik doe aan atletiek bij club de Forestoise in Vorst. Mijn beste onderdeel is sprint. Ik heb vorig jaar de 10 kilometer van Ukkel gelopen. Hopelijk mag ik volgend jaar de 20 km door Brussel doen, net als mijn mama. Op zaterdagochtend lopen we soms samen.

▶️ Doe je nog een andere sport graag?

Ik vind skateboarden tof. Ik skate altijd met mijn vriend, Fritz, dan gaan we met de bus naar het skatepark van Lot. Dat is redelijk klein en er is meestal niet te veel volk, maar wel genoeg voor een goede sfeer.

▶️ Hoe is het om in Ukkel te wonen?

Ik vind het hier tof, want er wonen veel vrienden in de buurt. In Brussel is er sowieso altijd wel iets te doen. Ik zou echt niet op het platteland willen wonen.

▶️ Waarom niet?

Hier wonen veel verschillende mensen. Op school zitten leerlingen uit Brazilië of Congo of Marokko. Dat is leuk, want dan hoor je ook andere verhalen. Dat heb je in een dorp niet, denk ik.

▶️ Moet er iets verbeteren aan Brussel?

Er moet een oplossing komen voor dakloze mensen. Ik vind het erg als ik in het centrum overal daklozen zie. En het systeem van de scholen is heel slecht.

▶️ Waarom?

Ik heb vrij veel pech gehad. Ik ben niet ingeloot voor een school in Brussel, dus nu zit ik op school in Alsemberg. In de ochtend pak ik de tram tot Ukkel Kalevoet en dan een bus van de Lijn. Ik wilde naar het Atheneum Etterbeek of Mabo, maar dat wil iedereen. Ik sta negende op de wachtlijst, misschien lukt het nog.

▶️ Wie slaapt er in de kamer naast jou?

Mijn zus. Zij zit op het internaat in Turnhout. Elke maandag vertrekt ze om 6 uur en dan zie ik haar niet tot vrijdag.

▶️ Mis je haar dan of vind je het goed?

Ik vind het wel goed, dan maken we minder ruzie in het weekend.

▶️ Maak je je weleens ergens zorgen over?

Vroeger kon ik niet goed slapen omdat ik nadacht over al het slechte nieuws, zoals hongersnood of klimaatverandering. Daarom kijk ik nu niet meer naar het journaal. Waarom kunnen ze niet één ding vertellen dat goed gaat? Of eindigen met goed nieuws?

Mag BRUZZ ook langskomen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.