Juliette (12): ‘Skaten, dat is uit je comfortzone gaan en dingen bijleren’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een Brussels kind in hun slaapkamer. Deze keer is dat bij Juliette (12). Juliette houdt van skaten, muziek maken en met vrienden afspreken, maar niet zo van Frans.

▶️ Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben twaalf jaar, ik ga naar het Koninklijk Atheneum Koekelberg, ik hou van skaten, ik kan wat gitaar spelen en leer nu de bas. Ook hou ik van Nijntje, ik verzamel er dingen van. En ik hou van kleren en lekker eten.

▶️ Wanneer begon je met skaten?
Ik denk tijdens de coronalockdown. Ik passeerde langs het skatepark en kreeg de interesse om daarnaartoe te gaan. Mijn eerste plank kreeg ik voor Kerstmis. De gast die de tekening op het board heeft gemaakt, heeft me ook les gegeven. Daarna heb ik skatekampen gedaan in de zomer.

▶️ Ondertussen heb je een hele collectie skateboards.
Ja, maar ik gebruik ze niet allemaal.

▶️ Wat is de beste plek om te skaten in Sint-Agatha-Berchem?
In Sint-Agatha-Berchem is het Schweitzerplein niet slecht, daar zijn trapjes om te springen. Verder ga ik graag naar Dilbeek of naar Byrrrh and Skate in Anderlecht. Dat wordt nu afgebroken, maar het skatepark wordt daarna opnieuw opgebouwd, nog mooier dan daarvoor.

▶️ Wat vind je het leukst aan skaten?
Vrienden maken, samen met hen gaan skaten. Uit je comfortzone gaan, iets doen wat je niet durft. Dingen bijleren en de blijheid als het eindelijk lukt.

▶️ Welke tricks ken je?
De ollie, en die waarbij je de plank pakt en een kickflip maakt, de pop shove-it … Een paar weken geleden waren we op het Moricharplein, er was een contest. Die dag was echt tof, iedereen was er, uit heel Brussel. Ik heb meegedaan met de contest, ik vond die adrenaline zo tof. Beneden is er Ride All Day, de skatewinkel, daar halen ze ramps als er een fest is.

▶️ Wat doe je behalve skaten nog meer graag?
Met vrienden afspreken, vooral vrienden van school. Tijdens de pauze of als er geen les is.

▶️ Hoe gaat het op school? Welke vakken doe je graag?
Latijn, vanwege de leerkracht. Hoe leuker de leerkracht, hoe meer zin de studenten erin hebben. Ze kan heel goed lesgeven.

▶️ Hoe bevallen de andere talen?
Mijn Engels is zoveel beter dan mijn Frans, mijn Nederlands ook. Ik haat Frans.

▶️ En dat in een stad waar ongeveer 90 procent van de bevolking Frans spreekt.
Erg he? En ik heb een Franse leerkracht als moeder.

▶️ Wat spreek je dan met al die mensen in het skatepark?
Mijn slechte Frans, Nederlands en Engels. Google Translate. Ik ken wel Frans, maar ik vergeet de vervoegingen van ‘être’ en ‘avoir’.

▶️ Hoe was je zomer eigenlijk?
Het was één van de tofste zomers ooit. We zijn naar het zuiden van Frankrijk geweest, het strand is daar heel mooi. Het water is er blauw en doorzichtig. We zijn ook naar Aix-en-Provence geweest, daar kwam ik ook toen ik klein was, alle herinneringen kwamen terug. De vrienden op de camping, het Hello Kitty-hoedje dat ik droeg ...

Mag BRUZZ ook langskomen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.