Ketnet-wrapper Héritier Tipo: ‘Ik hoop dat Brusselse ketjes hun dromen najagen in 2023’

© Saskia Vanderstichele

Héritier Tipo is de eerste Brusselse Ketnet-wrapper. Hij is tweeëntwintig jaar oud en komt uit Molenbeek. Als kind keek hij zelf niet vaak naar Ketnet omdat er weinig diversiteit was. Hij hoopt daarom dat hij nu een voorbeeld kan zijn voor andere Brusselse ketjes.

Wie is Héritier?

  • 22 jaar en komt uit Molenbeek
  • Ging naar basisschool Imelda in Molenbeek
  • Studeert Organisatie & Management aan de Erasmushogeschool
  • Spreekt vlot drie talen: Nederlands, Frans en Engels 
  • Veel talenten: zingt, danst én acteert

🎬 Wil je Héritier nog beter leren kennen? Check dan zeker deze video waarin hij BRUZZKet meeneemt naar zijn wijk.

👉 Vind je Kerst leuk?

Ik vind de kerstperiode zó gezellig. 🎄 Elk jaar opnieuw kijk ik al heel lang op voorhand uit naar de eindejaarsfeesten. Voor mij is Kerstmis plezier: een goeie vibe en lekker eten met vrienden en familie. Memories maken, weet je wel!

👉 2022 was een heftig jaar. Er waren bijvoorbeeld Covid en de oorlog in Oekraïne. Praat je over die thema’s als Ketnet-wrapper?

Als er zulke dingen gebeuren, komen die op een of andere manier wel in onze content. Maar de zwaardere thema's zijn meestal voor onze nieuwszender Karrewiet.

Je merkt sowieso dat kinderen megahard bezig zijn met alles wat er gebeurt in de wereld. Daar ben ik zelfs wat van geschrokken. Waterverspilling en de opwarming van de aarde bijvoorbeeld, daar zijn kinderen veel mee bezig.

👉 Keek je vroeger zelf naar Ketnet?

Als ik vroeger naar Ketnet keek, was dat niet echt mijn vibe. Die Brusselse vibe was er gewoon niet. Volgens mij is dat nu anders. Ik denk dat we nu een meer diverse groep aanspreken. Ik hoop ook dat kinderen zich in mij kunnen herkennen.

Ik had vroeger heel veel grote dromen, en hoorde vaak dat ik er 'ooit wel zou geraken'. Maar voorbeelden zijn belangrijk om daarin te geloven. En soms gaat het ook om kleinere dingen. Kinderen horen bijvoorbeeld dat je een taal niet perfect moet kennen om ze te kunnen spreken.

👉 Wat wilde je als kind graag worden?

Buschauffeur! Als ik vroeger op die oude bussen van de MIVB stapte, vond ik die zo mooi. Dat grote, oude stuur, de buschauffeur die 'Bonjour!' roept – dat was een hele vibe. Ik nam zelfs een kapot Playstation-stuur mee om vooraan in de bus mee te kunnen sturen. 🚌

20220512_heritier.jpg
© BRUZZKet

👉 Je bent ambassadeur van De Warmste Week, de jaarlijkse actie van de VRT voor het goede doel. Het thema is 'vlammen tegen kansarmoede'. Vind je dat een belangrijk thema?

Er is veel kansarmoede in Molenbeek, maar het is niet per se een thema waarover veel gepraat wordt. Dat komt denk ik deels doordat Molenbekenaren zichzelf niet snel als slachtoffers zien. Integendeel. Ik kom wel kansarmoede tegen in mijn omgeving. Maar kansarmoede is zo veel meer dan geen geld hebben. Het gaat over tijd, energie, middelen, gezondheid...

Kinderen in kansarmoede voelen zich vaak uitgesloten omdat ze niet kunnen meedoen of meepraten over bepaalde dingen. Ook daarom is het belangrijk om dat thema bespreekbaar te maken.

👉 Wat wens je de Brusselse ketjes toe in 2023?

Dat ze al hun dromen mogen najagen! 😍

Wist je al hoe Héritier aan zijn media-carrière is begonnen? Ontdek het hier 👇

Als ketje heeft Héritier meegedaan met het KLIK-project, dat toen nog 'Klas in de Media' heette. KLIK is een samenwerking tussen BRUZZKet en enkele Brusselse klassen die mee nieuws maken. 📷

Héritier zat dus ooit in één van die klassen, en kwam zo te weten hoe leuk hij de mediawereld vond. Lees hier meer over KLIK.

Tekst herschreven voor BRUZZKet, gebaseerd op het originele artikel geschreven door Anke Dirix voor BRUZZ.

Wat wens jij andere Brusselse ketjes toe in 2023?

Laat het zeker weten in de reacties 💬