Elke week deelt een straffe Ket zijn of haar favoriete plek in Brussel. Deze keer neemt Mohamed (22) uit Evere BRUZZ mee naar het terras van De Markten, de plek waar hij Nederlands leerde en die hem doet denken aan een plein in zijn geboortestad.
BIO
👉 Leeftijd 22 jaar
👉 Woont samen met mama, broer en vier zussen
👉 Vrijwilligerswerk gids voor FMDO, begeleidt een nieuwkomer via het CoNnect-buddyproject
👉 Studeert Verpleegkunde aan de Erasmushogeschool in Jette
🔸 Waarom wilde je afspreken op het terras van De Markten?
Hier had ik mijn eerste Nederlandse les. NT2, Nederlands voor anderstaligen. Ik begon in 2022, net toen ik hier aankwam. Eerst de basics: “Ik ben Mohamed, ik kom uit Somalië.” We hebben acht boeken behandeld, elk boek duurde twee maanden. Mijn moeder was al sinds 2013 in België en had hier asiel aangevraagd. Na twee jaar in een opvangcentrum kreeg ze een verblijfsvergunning. Na vijf jaar zijn wij gekomen: mijn vier zussen, broertje en ik. Ik ben de oudste. We moesten eerst naar Nairobi, want Somalië heeft geen Belgische ambassade. We hebben bijna een jaar gewacht op onze visa. Toen we hier aankwamen, ben ik meteen begonnen met de taal te leren.
🔸 Was het je moeder die je naar De Markten heeft gestuurd?
Nee, mijn moeder is een typische Afrikaanse moeder: lief, maar zeker niet zo betrokken als ik. In het begin hielp ze me wel, we gingen samen naar het Huis van de Nederlands.
🔸 Weet je nog waarom je Nederlands koos en geen Frans?
Op Google las ik dat het makkelijker is dan Frans. En ik kreeg ook tips van andere Somaliërs. We lezen niet veel, maar we vertellen elkaar veel verhalen. Zo wist ik dat Vlaanderen economisch welvarend is en dat ik meer kansen zou hebben als ik Nederlands sprak.
🔸 Je bent actief bij verschillende verengingen?
Twee jaar geleden had ik een buddy via Connect Brussel. België is best ingewikkeld voor nieuwkomers – zoveel talen en gemeenschappen. Een buddy kan helpen om je de weg te wijzen. Nu ben ik zelf buddy van een Oekraïner. We oefenen samen Nederlands en spreken af. Laatst zaten we nog samen op het terras van De Markten.
🔸 En je bereidt een rondleiding voor.
Ja, de rondleiding ‘Twee (t)huizen Eén gids’, door de vereniging FMDO. Ze vragen om een plek te kiezen in Brussel waar je je verbonden mee voelt en die te vergelijken met een plek uit je land van herkomst. Ik koos voor De Markten, die me doen denken aan de cafetaria dicht bij de Goodir Mall in Beledweyne. Daar is een soort plein onder grote bomen waar mensen samenkomen om te praten en chillen. Net zoals hier. Verder gaan we ook naar het Klein Kasteeltje, waar mijn moeder is aangekomen. En langs de Erasmushogeschool, waar ik studeer.
🔸 Je studeert verpleegkunde. Hoe gaat dat?
Ik zit in mijn eerste jaar. In januari had ik voor het eerst examens, over drie weken heb ik opnieuw examens. Het is best moeilijk voor iemand zoals ik, die nog niet zo lang in België is. De taal is lastig, en de lessen en leerstof zijn ingewikkeld. De docenten zijn streng. Je moet niet alleen Nederlands kennen, maar ook Latijnse termen begrijpen. En tijdens je stage moet je echt alles goed kunnen uitleggen. Ik spreek geen Frans, wat soms moeilijk is in Brussel. Na de examens ga ik stage lopen in het UZ Brussel. Daar kan ik me gelukkig in het Nederlands redden. Ik heb er echt zin in. Ik kijk ernaar uit om de theorie in de praktijk te brengen.
Boef en André Hazes
Favoriete muziek Om Nederlands te leren luisterde ik veel naar Nederlandstalige rap: Boef, Ronnie Flex, Lil’ Kleine, Lijpe. Ook heb ik veel naar André Hazes geluisterd. ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis was een van de eerste liedjes die ik probeerde te begrijpen. Sommige mensen zeggen dat ik een Nederlands accent heb overgehouden aan mijn muzieksmaak, haha.
Halwa
Somalisch gerecht Halwa. Er is een nieuw Somalisch restaurant aan de Stalingradlaan waar je het kunt krijgen. Het is een zoet dessert met veel suiker, het is rood van kleur. Je kunt het bestellen wanneer je maar wilt. Want in Somalië eten we gewoon waar we zin in hebben: niet per se eerst een hoofdgerecht en dan een dessert.
@mohamedabdikarin43
Tiktok Via @mohamedabdikarin43 vertaal ik het Vlaamse nieuws naar het Somalisch en geef ik uitleg. Veel Somaliërs werken of studeren in België, maar voelen zich niet echt verbonden. Met mijn video’s probeer ik hen dichter bij het land te brengen.