De Slaapkamer

Norena (16): 'De klimaatproblematiek maakt me soms hopeloos’

© Saskia Vanderstichele
| Norena is 16 en woont in Schaarbeek. "Nu woon ik in een Turkse buurt. Dat is echt fijn, want soms worden we uitgenodigd op een Turks trouwfeest."

Elke week zijn we op bezoek bij een ket in zijn of haar slaapkamer. Deze week bij de 16-jarige Norena. Ze woont samen met haar ouders, zus en twee katten in Schaarbeek. Verhuizen naar een dorp ziet ze niet zitten: “Ik zou de diversiteit missen”.

▶️ Waar woon je?

Ik woon in Schaarbeek met mijn mama, papa, zus en mijn twee katten. 🐈 Ik ben de oudste. Ik ben hier opgegroeid en woon hier heel graag. Brussel is keimooi. 🥰 Het is alsof je elke keer in een andere wereld kan terechtkomen. Soms voelt het alsof je op reis bent, omdat er zoveel verschillende culturen zijn.

▶️ Zou je in een drop kunnen wonen?

Nee, ik zou de diversiteit missen. Nu woon ik in een Turkse buurt. Dat is echt fijn, want soms worden we uitgenodigd op een Turks trouwfeest. 💍 Het is mega-interessant om te zien hoe anders dat is dan een Belgisch trouwfeest.

Ook zou ik het missen om overal vlot te geraken met het openbaar vervoer. 🚋 Het lijkt me wel veiliger om te fietsen in een dorp. Dat doe ik niet vaak in Brussel.

▶️Jij gaat naar de Europese school. Waarom heb je daarvoor gekozen?

Mijn papa werkt voor de Europese Commissie, waardoor ik de kans had om naar die school te gaan. 👩‍🏫 Ik heb veel opendeurdagen bezocht van Brusselse scholen, maar de Europese school leek me het interessantste.

Ik wou mensen leren kennen die andere talen spreken. Het is fijn om andere talen te leren. Op school leer ik Frans en Spaans. Ik wil ook Duits en Italiaans leren, maar ik focus me eerst op Spaans.

▶️Hoe anders is de Europese school?

Wij hebben geen richtingen, maar keuzevakken. Enkele vakken, zoals wiskunde, zijn wel verplicht. Daarnaast kies je wat je zelf interessant vindt. Ik koos vooral voor kunst en theater. 🎭

▶️Welke kunstvorm interesseert je het meest?

Vooral fotografie en film. Ik maak graag video’s, van mijn zomer bijvoorbeeld. Ik film alles met een handcamera en monteer dan in iMovie. 📹

▶️Wil je daar je beroep van maken?

Moeilijk om dat nu al te zeggen. Ik heb nog niet alles uitgestippeld, want je kan snel teleurgesteld raken als je dat dan niet bereikt. Toch zou ik graag iets met film doen. 🎥 Het lijkt me wel leuk om naar een kunstschool te gaan.

▶️Waar ben je trots op?

Dat ik meer buiten mijn comfortzone durf te treden, zoals dit interview bijvoorbeeld, maar ook mijn keuzevak theater op school. Ik vind het soms moeilijk om in een nieuwe groep te komen en me open te stellen, maar achteraf voelt dat wel goed.

▶️Wat is een werkpunt voor jou?

Ik leg me snel bij situaties neer, zoals bij de klimaatproblematiek. Het maakt me soms wat hopeloos. 😔 Ik kan wel mijn best doen om zo ecologisch mogelijk te leven, maar vaak heb ik het gevoel dat het niet veel uitmaakt.

▶️ Stel dat je iets aan de wereld zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik wil dat mensen meer empathie hebben voor elkaar en ook meer zelfliefde. Want ik denk dat als iedereen meer van zichzelf zou houden, er ook minder negatieve gevoelens zouden zijn naar andere mensen toe. 💞

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.