Toerist in Brussel

Mater Dei in Mini-Europa© Ivan Put

Weet jij waarom de Marollen de Marollen heten? Of hoeveel kostuums Manneke Pis heeft? De leerlingen 6B en 6A van Mater Dei zoeken het voor je uit.

> DE MAROLLEN

De Marollenwijk is de oudste volksbuurt van Brussel. Het meest bekend is de dagelijkse rommelmarkt op het Vossenplein. De naam ‘Marollen’ verwijst waarschijnlijk naar de zusters Maricollen. Deze zusters woonden tussen 1660 en 1715 in een klooster in de Marollen en vereerden Maria.
Tekst: Lee Li, Alycia, Edouard, Chloé, Matthias

mater dei parlement
Mater Dei in het parlement

> HET FEDERAAL PARLEMENT

Dit gebouw staat in de Brusselse Wetstraat. Het is ontworpen door Bernabé Guimard en gebouwd in 1779. Er is een groene en een rode kant in het parlement. De groene kant is de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de rode kant de Senaat. Er zijn ministers, volksvertegenwoordigers en nog een heleboel andere mensen. De vertegenwoordigers stellen wetten op en stemmen hiervoor. De wetten die zij maken, moeten wij naleven.
Tekst: Juliette, Camille, Jean, Arthur, Emma, Marion

> SINT-MICHIELSKATHEDRAAL

De kathedraal werd in het begin van de dertiende eeuw gebouwd onder leiding van
Hendrik I, de hertog van Brabant. De bouwstijl is gotiek. De bouw duurde van 1226 tot 1500. De kathedraal opende in 1519 en werd gerestaureerd in 1991. Er zijn veel belangrijke dingen gebeurd in deze kathedraal. Huwelijken, begrafenisdiensten of dopen van de koninklijke familie. Ook de schilder Rogier Vander Weyden is er begraven.
Tekst: Augusto, Leopold, Matias, Quentin, Louis R, Gatien

mater dei mini-europa
© Ivan Put
| Mater Dei in Mini Europa

> MINI-EUROPA

Mini-Europa ligt in het Bruparck en werd geopend in 1989. Je kunt er uren genieten: luisteren naar de mooie melodie van de klokken van de Big Ben, of de 350 miniaturen bewonderen. Maar het leukst voor kinderen zijn de attracties.
Tekst: Louise J, Danila, Anais, Zoé B, Zoé dC, Adrien, Nathan, Gabriel

tekening wist je dat (horizontaal)
  1. ... Brussels Airport het grootste verkooppunt van chocolade ter wereld heeft? Per minuut verkopen ze 1,5 kilo en per dag 2 ton. Dat is wel 800 ton per jaar!
    Danila, Louis, Timon, Zoé B
  2. ... De drie bekendste stripfiguren van Brussel Kuifje, de Smurfen en Lucky Luke zijn? Ze zijn het meest op muren geschilderd, zoals op het metrostation van Stokkel.
    Astrid, Louise
  3. ... Er in Brussel-Stad 176.000 inwoners zijn, met 163 verschillende nationaliteiten? De meest gesproken talen zijn Frans, Nederlands, Engels en Arabisch, maar je hoort in Brussel ook Russisch, Duits, Chinees of Roemeens!
    Pauline, Emilie, Elisa, Marieke, Florence

Interview met een gids

De leerlingen van Mater Dei interviewden een échte gids.