Beestig Brussel

Wat je moet doen als je een nest Aziatische hoornaars spot

© Maarten Cuypers op www.waarnemingen.be

De voorbije weken heeft de brandweer regelmatig een nest Aziatische hoornaars moeten kapotmaken. De insecten zijn niet zo gevaarlijk voor de mensen, tenminste als je niet allergisch bent. Ze zijn wél een bedreiging voor de biodiversiteit. 🐝

Bio...wat? (Klik hier)

Biodiversiteit is een verzamelnaam voor alle soorten die er op aarde zijn. Daaronder vallen dus alle dieren- en plantensoorten. Het is belangrijk dat we bijvoorbeeld niet alleen maar meeuwen hebben, maar ook mussen. Doordat er verschillende soorten zijn, blijft de natuur in evenwicht. ⚖️

Inva...wat? (Klik hier)

Invasieve soorten zijn dieren- of plantensoorten die zich verder verspreiden dan hun oorspronkelijke woonplaats. Doordat hun populatie zo snel groeit, kan het voor problemen zorgen. Ze vormen dan een bedreiging voor de andere soorten en dus voor de biodiversiteit.

De Aziatische hoornaar is een invasieve soort, wat betekent dat nesten kapotgemaakt moeten worden. In Brussel gebeurt dat door de brandweer. "In de lente vinden we veel nesten", zegt de woordvoerder van brandweer. "We vinden ze vooral op verborgen plekken, zoals dakgoten of schuren."

In de zomer wordt hun nest te klein en verhuizen hoornaars naar een tweede nest. Daaruit kunnen honderden koninginnen per jaar voortkomen. Zo groeit de populatie dus heel snel. In 2022 vernietigde de brandweer 89 nesten, tegenover 24 in het jaar daarvoor. Hoeveel het er dit jaar zijn, kan de brandweer nog niet zeggen. “Maar het seizoen is duidelijk begonnen.”

De hoornaar zal alleen aanvallen als hij het gevoel heeft dat z’n nest bedreigd wordt. Het probleem is vooral dat ze veel andere insecten opeten: wespen, vliegen, vlinders, maar ook honingbijen. Ze jagen soms in groep, om veel bijen in één keer te vangen. Dat is een probleem voor de biodiversiteit. Imkers zien ook volledige populaties honingbijen uitsterven.

De Aziatische hoornaar is vrij gemakkelijk te herkennen. Hij is groter dan een gewone wesp, maakt een brommend geluid en heeft zwarte poten met opvallende, gele uiteinden. "Zie je er eentje uit z’n nest kruipen, dan verwittig je best zo snel mogelijk de brandweer voor een gratis interventie”, zegt de brandweer.

Aziatische hoornaar-ID

Latijnse naam: Vespa velutina

Hoe herken je mij? Ik ben groter dan een gewone wesp, ik maak een brommend geluid en heb zwarte poten met opvallende, gele uiteinden.

Lengte: De koninginnen kunnen tot 3 centimeter lang worden, de werksters tot 2 cm en de mannetjes tot 2,5 cm.

Karakter: Als ik alleen ben, ben ik niet agressief of opdringerig. Maar je blijft best uit de buurt van mijn nest!

Op het menu: Andere insecten zoals wespen, vliegen, vlinders, maar ook honingbijen. 

Woonplaats: Onze nesten zitten op verborgen plekken zoals dakgoten of schuren.

Beestig Brussel

In de rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het, en waarom leeft het hier? Ontdek het in onze rubriek!