De Slaapkamer

Wolf (11): ‘Ik wil niet dat het hier in 2050 allemaal voorbij is’

© Saskia Vanderstichtele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij de elfjarige Wolf uit Molenbeek. Hij ging een tijdje naar school in New York, maar intussen fietst Wolf weer door de Brusselse straten. “Ik zou wel een vliegtuig op zonne-energie willen bouwen.”

▶️ Je hebt veel trofeeën! Waar komen die allemaal vandaan?
De meeste heb ik met tennis gewonnen, maar ook een paar met voetbal, padel, zeilen en karate.

▶️ Je hebt dus veel hobby’s?
Heel veel, ik doe ook nog notenleer, piano en Debateville.

▶️ Wat is dat?
Een atelier in De Markten in Brussel waar je leert debatteren. Daar leer je hoe je de beste antwoorden kunt formuleren op bepaalde vragen. Soms moet je bijvoorbeeld uitleggen waarom iets heel erg lekker of super moeilijk is.

▶️ Ik zie ook een trofee in de vorm van een paard.
Vroeger woonde ik in Amerika en dan speelde ik poker op school. Die heb ik daarmee gewonnen! Er werden regelmatig toernooien georganiseerd tussen de verschillende scholen, maar die trofee heb ik gewonnen omdat ik de beste hand had.

Soms speel ik nog eens, als er mensen op bezoek komen die kunnen pokeren. In België zijn er niet zo veel kinderen die het kunnen. Jammer, want het is niet zo ingewikkeld.

▶️ Hoe ben je in New York terechtgekomen?
Mijn mama moest ernaartoe voor haar werk. In het begin vond ik dat niet zo leuk, maar op het einde was dat helemaal anders.

Ik heb super veel vrienden gemaakt en we woonden in een coole wijk. Er was altijd van alles te doen! Soms mis ik mijn vrienden wel, maar we facetimen af en toe en spelen ook spelletjes online.

▶️ Hoelang ben je terug in België?
Ik zit nu in het zesde en ben tot het derde leerjaar naar school gegaan in New York, we zijn nu zo’n twee jaar terug in Molenbeek. Ik heb geen broers of zussen, maar we hebben wel een huisdier: Ella, onze kat.

Het is hier wel leuk om te wonen, we hebben best een groot appartement en er is ook een tuin beneden. Het is wel jammer dat mijn vroegere buurjongens niet meer in het gebouw wonen, want ik ging vaak bij hen langs. Nu moeten mijn ouders sleepovers organiseren.

▶️ Volg je het nieuws?
Ik kijk naar Karrewiet en soms kijk ik met mijn ouders mee naar het journaal. Ik vind het wel goed om te weten wat er allemaal gebeurt in de wereld. Als er echt grote, belangrijke dingen gebeuren, dan praten we daar wel over op school. We hebben het
bijvoorbeeld over de oorlog in Oekraïne gehad, maar dat was ook omdat er veel kinderen uit Oekraïne bij ons op school zitten.

▶️ Hoe is dat voor jullie?
In het begin was het een beetje moeilijk omdat ze nog geen vrienden hadden en de taal niet spraken. Maar iedereen was meteen heel erg lief voor elkaar. Op de speelplaats spelen we meestal tikkertje en we spreken half Engels en half Nederlands met elkaar. Intussen is het heel gewoon geworden.

▶️ Is er iets wat je echt heel graag wilt doen?
Ik denk erover na om later vliegtuigen op zonne-energie te bouwen. Dat kan handig zijn, voor het klimaat.

▶️ Ben je veel bezig met de toekomst van de planeet?
Ja, met hoe we de aarde kunnen redden. Ik wil niet dat het in 2050 allemaal gedaan is omdat het hier dan veel te warm zal zijn.

Toen ik vijf was, wist ik al wat een zonnepaneel was. Ik had er veel gezien op het nieuws en op de daken, en toen heeft papa me uitgelegd wat het is en waarvoor het dient. Toen ben ik beginnen na te denken over wat je ermee kunt doen, zoals vliegtuigen bouwen.

1db3c117-1828slaapkamerwolfcsaskia-vanderstichele.jpg
© Saskia Vanderstichtele

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.