KLIK

Aan het woord in het Brussels Kabinet: de minister van Jeugd en Onderwijs

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Wat als de Brusselse ketten het voor het zeggen hadden in Brussel? Wat zouden ze dan veranderen en wat zouden ze behouden?

BRUZZKet vroeg het aan de klas van meester Jan van De Kleurdoos. Zij kropen voor ons in de rol van 👨🏻‍💼minister van Jeugd en Onderwijs👩🏽‍💼 en gaven deze mooie speech. En dat deden ze vanuit een prachtige zaal in het gebouw van de Raad van de VGC.

💡 Nog meer ideeën en goede plannen

De leerlingen van dit vijfde leerjaar kregen er duidelijk geen genoeg van. Ze hadden ook volop ideeën voor de andere departementen van het Brussels kabinet. We geven ze graag mee.

Klik op het titeltje hieronder voor de volledige speech van klas 5L van De Kleurdoos uit Brussel-Stad. 👇👇

💬💬 Als de klas van meester Jan het voor het zeggen had in Brussel ...

Beste mensen uit Brussel,

Als minister van Jeugd en Onderwijs vertellen we jullie graag over onze voorstellen om van Brussel een betere plaats te maken.

Vorig jaar was een moeilijk jaar door corona 😷 maar we hopen dat het dit jaar beter wordt. Vooral voor de jeugd was dit een moeilijke periode.

We denken dat minder strenge coronaregels voor de jeugd een goed plan is.

We zijn te vaak bezig met gsm 📱, tablet, tv en computer 💻. Het zou beter zijn als we meer buiten spelen. Speelplekken in het park met leuke spelmaterialen kunnen daaraan meehelpen.
Hobby’s en sporten zouden gratis moeten zijn voor kinderen.🤸🏻‍♂️ Dan zouden meer kinderen kunnen gaan. Nu is het soms te duur waardoor sommige kinderen niet kunnen of mogen gaan.

Als kinderen zich niet goed in hun vel voelen 😢 zou er iemand moeten zijn waarmee ze over hun gevoelens kunnen praten. Dit kan in de sport- of hobbyclub of op school.

Die school en dus ook het onderwijs is voor ons een belangrijk thema.

We doen veel wiskunde en taal maar toch zou het fijn zijn om meer aan sport ⚽ en creatieve vakken 🎨 te doen.

Inschrijven in de secundaire school is moeilijk. Je kan niet echt kiezen naar welke school je wil gaan. Door een tekort aan plaatsen kiest een computer voor jou. Zo krijg je niet altijd de school die je wil. Dat maakt ons soms verdrietig.

Het basisonderwijs is gratis maar het secundair onderwijs is te duur. 💰 Dit kan goedkoper.

*****

Daarnaast hebben we ook een aantal ideeën voor onze collega’s van de andere departementen om van Brussel een betere stad te maken.

Voor het kabinet ‘Mobiliteit’:🚇🚊

Brussel is een drukke stad. Voor fietsers 🚴‍♂️ en voetgangers 🚶🏽 is het niet altijd gemakkelijk. We willen veilig op school aankomen.

’s Ochtends is het veel te druk in de voetgangerszone. Vrachtwagen en auto’s leveren aan de winkels en daardoor is het als fietser of voetganger gevaarlijk. Het zou beter zijn als ze pas leveren als wij al op school zitten.

De elektrische steps zijn gevaarlijk.🛴 Ze gaan te snel en ze worden overal maar neergegooid. Als voetganger kan je er over struikelen en het verspert het voetpad. Vaste parkeerplaatsen en meer regels zijn nodig.

Voor het kabinet ‘Dierenwelzijn en Welzijn’ 🐶🐱

Wij stellen voor geen dieren meer te doden voor onderzoek. Ook vinden we het belangrijk om vegetarische maaltijden te promoten. Dit kan door éénmaal per week een gratis, lekkere en gezonde vegetarische maaltijd 🍽️ aan te bieden aan scholen en bedrijven. Dat is goed voor het dierenwelzijn, het klimaat en de gezondheid.

Voor het kabinet ‘Klimaat en Milieu’

Over het klimaat gesproken…
Er wordt al veel gedaan voor de natuur in Brussel maar het kan altijd nog wat beter. 🌳🌳

We zouden graag wat meer groen zien in Brussel en minder plastic verpakkingen. Ook statiegeld op blikjes en plastic flessen lijkt ons een goed idee.

Autodelen is top maar wanneer de auto’s elektrisch zouden rijden zou het nog beter zijn. 🔌

Om Brussel minder vuil en aangenamer te maken, willen we zelf het goede voorbeeld geven. We gaan zelf er voor zorgen dat we steeds ons afval in de vuilbak gooien. 🚮 Om de vuilbakken beter te doen opvallen willen we ze graag een kleur geven en versieren met leuke teksten.

Voor het kabinet ‘Sport en beweging’ 🏃🏻‍♀️

Niet alleen kinderen maar ook volwassen hebben nood aan sport en beweging. Meer sporten zorgt voor een betere gezondheid. Mensen die aan sport doen moeten beloond worden met extra vakantiedagen. Dit gebeurt in sommige andere steden.

Wij willen u hartelijk danken om te luisteren naar onze ideeën. Wij hopen dat onze voorstellen van Brussel een nog betere plaats kunnen maken om te wonen.

Dank je wel voor uw aandacht.