KLIK

Aan het woord in het Brussels Kabinet: de minister van Milieu

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Wat als de Brusselse ketten het voor het zeggen hadden in Brussel? Basisschool De Stadsmus kroop eventjes in de rol van minister van Milieu. De leerlingen hebben heel goed nagedacht over dingen die ze zouden veranderen in Brussel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Luister naar hun speech ⬆️

BRUZZKet heeft aan de klas van juf Marcia van basisschool De Stadsmus gevraagd om hun eigen KLIK-regering voor Brussel samen te stellen. De hele klas heeft nagedacht over dingen die ze zouden doen als minister van Milieu. Daarna hebben ze alle ideeën in één speech gegoten. Enkele leerlingen van de klas hebben de speech voorgelezen in het Brussels Parlement. 💬

Lees hier de volledige speech van basisschool De Stadsmus 🎙️

Iedereen weet ondertussen wel dat onze aarde opwarmt en dat we dit proces niet meer kunnen stoppen. Daarom moeten we allemaal samen proberen om deze opwarming te beperken.

Als wij minister van Milieu zouden zijn, dan zouden dit onze voorstellen zijn:

▶️ Energie

We moeten minder fossiele brandstoffen gebruiken. Zo zijn ook benzine en diesel heel vervuilend en moeten er meer elektrische auto’s zijn. Het probleem is dat deze auto’s nog te duur zijn, dus moeten deze prijzen dalen.

We moeten de hernieuwbare energiebronnen ondersteunen. We gaan meer windmolens en zonnepanelen plaatsen.

Hierbij geven we enkele tips die iedereen kan doen om energie te besparen:

  • Vervang lampen door LED-verlichting
  • Gebouwen goed isoleren
  • Minder water verbruiken (bv. korter douchen, regenwaterput,…)
  • Minder energie verbruiken (verwarming niet gebruiken wanneer je niet thuis bent, temperatuur lager zetten)

▶️ Meer groen

Door de uitstoot van CO² stijgt de temperatuur op aarde. De temperaturen zijn in de stad, dus ook in Brussel, hoger dan op het platteland. We moeten meer bomen planten in Brussel, want elke boom kan 160kg CO² opslaan per jaar!

Bomen zorgen ook voor schaduw.

Door de hogere temperaturen wordt de grond droog en als het regent kan het water niet weg. Dit is nog een goede reden om meer groen te planten, zij verminderen het risico op overstromingen.

We kunnen extra groene ruimten aanleggen: bijvoorbeeld op daken, op speelplaatsen, en parken.

Onze prioriteit ligt hier bij de scholen. Het is gezonder voor kinderen om te spelen in een groene omgeving. We gaan op elke school moestuinen plaatsen. Zo kan elke school eigen groenten en fruit telen. Dit kan perfect dienen als tussendoortje voor de leerlingen of er kan bijvoorbeeld soep mee gemaakt worden. De kinderen leren zo ook seizoensgebonden groenten en fruit eten.

De speeltuigen op de speelplaats moeten gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

▶️ Mobiliteit

We maken Brussel volledig autovrij en werken volgens het STOP-principe. We geven prioriteit aan stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en dan personenwagens. We installeren parkings aan de rand van Brussel van waaruit de mensen het openbaar vervoer richting het centrum kunnen nemen.

Het gebruik van elektrische steps en fietsen wordt gratis.

We zetten in op betere verbindingen en meer tram-en metrolijnen. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar krijgen een gratis abonnement voor het openbaar vervoer.

Elk kind tot 16 jaar krijgt een gratis lidmaatschap bij de fietsbieb, zodat elk kind zijn/haar eigen fiets heeft. In Brussel zijn er verschillende fietsbiebs.

Naast het fietspad, maken we een aparte strook voor de elektrische steps en fietsen. Dit noemen we het e-pad (elektrisch pad).

▶️ Zero Waste

Er is veel te veel afval en voedselverspilling.

Er komen strengere controles op het sorteren van afval. Wie betrapt wordt op het niet correct sorteren, krijgt een boete van €250.

Er mogen geen producten individueel verpakt zijn.

▶️ Gevolgen

De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn verschrikkelijk. We merken dit nu al.

In Brussel zullen er drie keer zo veel hittegolven zijn. Door de hittegolven ontstaan er meer bosbranden. Dit is dus een bedreigende situatie voor ons Zoniënwoud.

De zeespiegel stijgt en er zijn meer stormen en orkanen. De hoeveelheid neerslag die hierbij valt is genoeg om meer overstromingen te veroorzaken.

Er zal een tekort zijn aan drinkbaar water en voedsel.

Dit is echt een noodkreet. Het is vijf over twaalf om als regering in actie te schieten en te investeren in een leefbare planeet voor ons, de volgende generatie.

Wat zou jij nog veranderen in Brussel als minister van Milieu?

Laat het ons weten in de reacties! 💬