KLIK

Aan het woord in het Brussels Kabinet: de minister van Milieu

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Wat als de Brusselse ketten het voor het zeggen hadden in Brussel? Basisschool Carolus Magnus was voor even de minister van Brussels Leefmilieu. De leerlingen hebben heel goed nagedacht over dingen die ze zouden veranderen in Brussel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bekijk hun speech hierboven. 👆

BRUZZKet heeft aan de klas van juf Karen van basisschool Carolus Magnus gevraagd om hun eigen KLIK-regering voor Brussel samen te stellen. De hele klas heeft nagedacht over dingen die ze zouden doen als minister van Brussels Leefmilieu. Daarna hebben ze alle ideeën in één speech gegoten. Enkele leerlingen van de klas hebben de speech voorgelezen. 💬

De volledige speech nog eens nalezen? Klik dan hier:

  • Vandaag zijn wij de minister van Brussels Leefmilieu, omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen op een gezonde manier kan leven, ook in de stad.
  • We hebben daarom een aantal voorstellen klaar om de stad leefbaarder te maken.
  • Er is niet genoeg groen in de stad en dat moet veranderen. Maar er is niet overal plaats. Daarom willen we meer groen op de daken van onze huizen en appartementen en er groendaken van maken.
  • Groendaken zorgen niet alleen voor een mooiere omgeving, ze zuiveren ook onze lucht. Een betere luchtkwaliteit is belangrijk voor iedereen.

  • Groendaken isoleren veel geluid. Ze verhogen ook de brandveiligheid, want een groendak zorgt voor een brandwerende laag op het dak. Bovendien zullen planten op je dak je huis ook isoleren. In de winter tegen de koude en in de zomer tegen de warmte.

  • Naast groendaken zetten we ook in op zonnepanelen. Vandaag komt slechts 4 procent van de elektriciteit in België van zonnepanelen. Dat willen we optrekken naar minimum 10 procent.
  • Het grootste voordeel is natuurlijk dat u op die manier geld bespaart. Het kost wel geld om het te laten plaatsen, maar dit heeft u al na 10 jaar terugverdiend. Zonnepanelen worden altijd naar het zuiden geplaatst. Daardoor zal u nog steeds genoeg plaats hebben voor het groen.
  • Wij bieden subsidies aan op basis van uw inkomen en ondersteunen zo de mensen die het nodig hebben. Hoe we dit kunnen waarmaken? Er zal minder geïnvesteerd moeten worden in renovaties van openbare gebouwen door brandschade. Zo kunnen we dit geld in subsidies steken
  • Overtuigd? Laat ons dan nu samen starten met het plaatsen van zonnepanelen en groendaken. Zo kunnen we tegen 2030, samen zorgen voor een groenere hoofdstad en een schoner milieu.

Wat vind jij van de speech? 🎤

Laat het ons weten in de comments! 💬