KLIK

Aan het woord in het Brussels Kabinet: de minister van Onderwijs

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Wat als de Brusselse ketten het voor het zeggen hadden in Brussel? Basisschool De Kleine Geuzen was heel even de minister van Onderwijs. Luister naar hun speech hierboven om te weten te komen wat de leerlingen als minister zouden veranderen. 👆

BRUZZKet heeft aan de klas van juf Carolien van basisschool De Kleine Geuzen gevraagd om hun eigen KLIK-regering voor Brussel samen te stellen. De hele klas heeft nagedacht over dingen die ze zouden doen als minister van Onderwijs. Daarna hebben ze alle ideeën in één speech gegoten. Enkele leerlingen van de klas hebben de speech voorgelezen. 💬

De volledige speech nog eens nalezen? Klik dan hier:

  • Vandaag zijn wij de minister van Onderwijs. We willen graag enkele dingen veranderen aan ons onderwijs.
  • Omdat Engels belangrijk is, willen wij dat je ook Engels kan leren in het 5e en 6e leerjaar. Als je goed bent in Frans, kan je Engels kiezen in plaats van Frans. Waarom Engels? Omdat veel mensen deze taal spreken. Als we de taal van het land niet spreken, kunnen we toch communiceren in het Engels.
  • We zouden graag willen dat de Nederlandstalige en Franstalige scholen samen vakanties hebben. [Alfred] Mijn broer zit in het Franstalig onderwijs en daardoor kunnen wij soms moeilijk samen op vakantie.
  • Je moet meer zelf kunnen kiezen welke lessen je volgt. Zo kan je meer les volgen van de dingen waar je nog niet zo goed in bent, dan iets waar je wel al goed in bent. Zo kunnen we onze talenten meer gebruiken en verder ontwikkelen.
  • We willen dat er meer keuze is voor het eten op school, voor kinderen met allergieën of kinderen die hallal eten. Nu moeten onze ouders boterhammen maken omdat er bijvoorbeeld geen hallal eten op school is.
  • We willen meer geld voor de speelplaatsen. We zijn vaak met te veel, waardoor er snel iemand per ongeluk pijn wordt gedaan. Meer speelruimte en meer dingen om te doen op de speelplaats lijkt ons een goede oplossing. Of misschien speeltijd in een speeltuin dicht bij de school?
  • Wij willen dat juffen en meesters meer verdienen. Zo kiezen misschien meer mensen ervoor om leerkracht te worden. Onze juf was er niet omdat ze een baby had. Ze vonden geen leerkracht om haar te vervangen. We kregen dan les van meerdere juffen en meesters, want niemand kon heel de tijd in onze klas zijn. Dat was soms moeilijk voor ons en niet zo fijn.

Wat vind jij van de speech? 🎤

Laat het ons weten in de comments! 💬