De Europese school, net een beetje anders

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Wist je dat Brussel vier Europese scholen telt? Norena is vijftien jaar en zit op de Europese school in Laken. Ze vertelt ons hoe een dag op de Europese school verloopt en wat er anders is dan op een Belgische school.

In een Europese school kan je zowel naar de kleuterschool, het lager onderwijs als naar het secundair onderwijs.📚

Een Europese school wordt opgericht door de Europese Unie en is in de eerste plaats bedoeld voor de kinderen van Europese ambtenaren.👔

In het filmpje zegt Norena op het einde dat een van je ouders bij de Europese instellingen moet werken om toegelaten te worden tot de school. Dat klopt niet helemaal: als een van je ouders een Europese ambtenaar is, heb je wel voorrang om in te schrijven.

Maar andere kinderen zijn ook welkom. Alleen zijn er in de praktijk vaak geen of weinig plaatsen meer over nadat de kinderen van de Europese ambtenaren ingeschreven zijn.

Vier scholen in Brussel 🏫

In totaal zijn er in heel Europa 13 Europese scholen, verdeeld over zes landen: Duitsland, Spanje, Italië, Luxemburg, Nederland en België.

In Brussel zijn er vier scholen: in Ukkel, Woluwe, Elsene en in Laken. Een vijfde school bevindt zich in Mol in de provincie Antwerpen.

Een dag in het leven van ...

Hoe ziet een lesdag er uit in een Europese school? Norena hield een dagboek voor ons bij.

Europese school vs Belgische school

Wat is het verschil tussen een Belgische en een Europese school? Norena legt het graag aan je uit.