Filmpje

De gele hesjes

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

De gele hesjes-beweging zorgt voor veel chaos in Brussel. In het filmpje hierboven legt KLIK-school Floréal uit hoe de hesjes ook in Frankrijk boos zijn.

  • Wie zijn de gele hesjes en waarom protesteren ze?

De 'beweging van de gele hesjes' is een groep van ontevreden mensen. Op sociale media vertellen ze elkaar dat ze boos zijn om sommige dingen en besluiten daar iets aan te doen.

Waarom zijn ze boos?

Ze zijn boos omdat de brandstof volgens hen te duur is geworden. Wat is dat, brandstof? Wel, uit brandstof komt energie en die energie gebruiken we. Om bijvoorbeeld het licht te laten schijnen, om het warmer te maken in huis of om met de auto te rijden. Brandstof is dus heel belangrijk.

De gele hesjes tonen eerst in Frankrijk hun woede over de brandstof. Ondertussen zijn er heel wat mensen bijgekomen die boos zijn om allerlei redenen. Ze vragen aan de regering* om daar iets aan te doen.

(*Een regering, dat zijn de mensen die op een bepaalde plek de wet kunnen uitvoeren en veranderen.)

Brussel

Acht dagen geleden beginnen de gele hesjes ook in België te protesteren tegen hoge brandstofprijzen in ons land. Vandaag, op vrijdag 30 november, worden ze ook in Brussel boos en er volgt een betoging. Dat is een verzameling van mensen die ergens om vragen of negatieve gevoelens hebben over politieke of maatschappelijke problemen.

Maar.. het loopt uit de hand. Zo trekken ze verkeerslichten uit de grond en steken ze 2 politiewagens in brand. De politie probeert de mensen die op straat lopen te kalmeren en gebruikt daarvoor een waterkanon en traangas.

Op dit moment zijn de betogers wel al gekalmeerd.

  • Heb je nog vragen?

Stel ze hieronder!