Nieuws

Kinderen tekenen hun 'droomschoolstraat' tijdens Filter Café

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

In mei moeten alle Belgen die al 18 jaar zijn gaan stemmen. Hoe dat precies ineen zit, lees je binnenkort op bruzzket.be. Omdat die verkiezingen er weer aan komen, en er dan belangrijke dingen beslist worden over België, schiet de organisatie Filter Café Filtré in actie. Ze willen schonere lucht en minder autoverkeer.

In Brussel doen vrijdag zo'n 40 scholen mee met de actie. De straat wordt 's ochtends afgesloten voor auto's en wordt voor even een 'schoolstraat'. De kinderen van basisschool Sint-Ursula in Laken hebben hun 'droomschoolstraat' getekend.

Terwijl ouders gezellig koffie drinken aan de schoolpoort, werken de leerlingen van basisschool Sint-Ursula in Laken hun tekeningen af. Op hun tekeningen tonen zij hoe hun schoolstraat er in een ideale situatie uitziet.

"Ik heb een school, een treinspoor en een paar verbodsborden getekend, zodat auto's en roken verboden zijn", legt leerling Vik uit. "Auto's stoten veel CO² uit en dat is niet goed voor het klimaat. Openbaar vervoer is wel goed. Bussen stoten ook CO2 uit, maar die transporteren meer mensen."

Snoepkraam

Ook als het van Bente afhangt, zijn er geen auto's meer in haar straat en verloopt alles via het openbaar vervoer. Victoria tekende daarnaast nog een snoepkraam in haar 'ideale schoolstraat'. "Want de kindjes mogen beloond worden", glimlacht ze.

Filter Café Filtré was vorig jaar een half jaar lang erg actief, in aanloop naar de verkiezingen. Na een pauze startten ze twee weken geleden opnieuw, met dit keer de gewest- en federale verkiezingen van 26 mei als eindmeet. In heel België voeren meer dan zestig scholen actie voor schone lucht. In Brussel doen deze vrijdag zo'n veertig scholen mee aan Filter Café Filtré.

schoolstraat
© BRUZZ kvdp
Lees meer over