Nieuws

Niels De Ruyck is de Beste Leraar van Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Die pantoffels in de klas doen het ‘m. Niels De Ruyck (28), van het vierde leerjaar in de Sint-Lutgardisschool in Elsene, mag zich vanaf nu Beste leraar van Brussel noemen. "Ik ben vooral een coach voor de leerlingen."

Niels mag een nieuwe fiets van Velofixer mee naar huis nemen! De andere finalisten, Saddaf Gondal van Lyceum Martha Somers en Riet Jacobs van CVO Coovi, krijgen een boekenbon van Passa Porta. Zij waren de 3 finalisten uit 112 genomineerde leerkrachten.

Pantoffels, muziek en handshake

Het waren enkele ouders van de kinderen uit Niels De Ruyck zijn klas, die hem nomineerden. Zijn collega's, juf Gitte en juf Kelly, zijn niet verbaasd dat Niels won. "Niels is als een coach. De kinderen mogen hun mening geven en zo dingen mee bepalen."

Vele mensen stemden online en lieten mooie reacties achter: “open-minded en leergierig”, “sympathiek met een groot hart”, “je ziet je kind elke dag met enthousiasme naar huis komen.” Lovende woorden voor de 28-jarige Niels, die de kinderen van zijn vierde leerjaar hun pantoffels laat dragen in de klas en hen helemaal thuis laat voelen!

“Dat is inderdaad ons ritueel," lacht Niels. "'s Ochtends mag ieder kind me ook zijn eigen handshake geven. Dan zet ik een liedje op, waarbij de leerlingen een paar minuten elkaar kunnen begroeten. En als ik zie dat een kind een mindere dag heeft, neem ik het dan ook even apart. Kinderen moeten zich goed voelen om te kunnen leren."

'Vele talen spreken en de stad'

De Beste Leraar van Brussel wil nergens anders lesgeven. Hij of zij vindt dat de stad, en de kinderen die vele talen spreken, een uitdaging zijn en geen obstakel. Hij of zij wil het beste halen uit élke leerling,” vinden ze bij Brusselleraar, waar ze de wedstrijd organiseerden.

Is Niels akkoord? "Ik moet toegeven dat ik niet de moeilijkste klas heb", zegt Niels. "Maar de uitdaging voor mij is om te leren omgaan met moeilijkere emoties. Kinderen die verdrietig zijn, hoe kan ik het daar het beste mee omgaan? En ik werk ook erg aan interactie, zodat kinderen niet van mij, maar van elkaar kunnen leren."

Tot slot nog enkele tips voor beginnende leerkrachten van de kersverse winnaar: "Wees jezelf, doe wat goed voelt. Kennis vergaren is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Kinderen met elkaar leren omgaan is dat wel."

Bekijk hier nog een video van een interview met Niels.

De prijsuitreiking is een initiatief van de Brusselse lerarenopleidingen van Erasmushogeschool, CVO Coovi en VUB, samen met BRUZZ en de Universitaire Associatie Brussel. Dit jaar wordt al voor de vijfde keer de beste leraar van Brussel verkozen, uit maar liefst 112 genomineerden.