Twee Brusselaars maken ‘pooltriatlon’ in Groenland

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

600 kilometer skiën, 1000 kilometer zeekajakken en 1000 meter rotsklimmen bij temperaturen diep onder nul. Brusselaars Gilles Denis (32) en Nathan Goffart (31) gingen de uitdaging aan. Ze maakten vorig jaar een indrukwekkende, sportieve expeditie in Groenland. De film van hun avontuur is nu klaar (zie trailer beneden 🔽).

⛷️ Denis en Goffart leerden elkaar in 2018 kennen in de klimzaal Stone Age in Sint-Lambrechts-Woluwe. Denis was op dat moment al twee jaar aan het trainen voor een expeditie rond de noordpoolcirkel. “Ik had al sinds mijn achttiende ervaring in het hoge noorden, onder meer in Canada.

⛷️ In 2016 reisde hij voor het eerst naar Groenland, waar het idee voor een grote rondtrek ontstond. “Ik dacht aan een trio van sportieve disciplines,” vertelt Denis. “Ik heb me dan twee jaar alleen voorbereid in de hoop dat ik nog wel een ideale partner zou vinden.”

⛷️ Die vond hij uiteindelijk in Nathan Goffart. “Ik ben al van kinds af aan veel bezig met sport en houd enorm van fysieke uitdagingen. Ik reisde ook al vaker naar wilde natuur. Toen ik hoorde dat Gilles een expeditie aan het plannen was, hebben we er eens over gepraat na het klimmen,” vertelt hij.

⛷️ “Ik dacht dat hij me gek zou verklaren, maar hij wou absoluut meedoen,” zegt Denis daarover.

Sport en wetenschap

⛷️ Na vier jaar trainen - van Zweden tot Marokko en de Verenigde Staten - trokken de twee Brusselaars in april vorig jaar eindelijk naar Groenland. Ze skieden helemaal rond de noordpoolcirkel, klommen een kilometer omhoog langs onbegane rotsen en voeren 1000 kilometer op zee in kajaks.

⛷️ “Het waren zes zeer intense maanden in extreme weercondities, dus je zenuwen staan gespannen,” vertelt Goffart. “Door onze eerdere reizen kenden we elkaar wel goed genoeg om te weten hoe de ander zou reageren in moeilijke situaties. Uiteraard waren er weleens spanningen, maar we communiceerden goed.”

⛷️ Tijdens hun pooltriatlon werden de mannen drie keer bezocht door een filmploeg. Samen met zelfgemaakte beelden zijn die opnames nu gebundeld tot de documentaire ‘La Traversée’, die vorige week in avant-première ging. Vanaf midden februari is de documentaire beschikbaar bij Proximus, begin maart volgt RTBF Auvio.

⛷️ “Avonturiers hebben vandaag een verantwoordelijkheid rond bewustmaking over het klimaat,” zegt Gilles Denis nog. “Wij hebben zelf uiteraard gevlogen voor onze reis, maar ter plaatse sliepen we in een tent en verplaatsten we ons volledig op eigen kracht. Dat gaf ons bijna een nuluitstoot, die je in België nooit bereikt.

Bekijk hieronder de trailer van La Traversée:

© Sioux productions