Tomaten op het dak

De moestuin op het dak van de Abattoir in Anderlecht.© BRUZZKet

Arthur is onze X-pert met de groene vingers. Dat zeggen ze wel eens van iemand die graag in de tuin werkt. Hij heeft zijn eigen moestuin en kent alles van groenten kweken.

Onlangs opende er op het dak van de slachthuizen, de Abattoir, de grootste stadsboerderij van Europa. Arthur trok er samen met BRUZZ Ket naar toe en ontmoette er oprichter Steven Beckers van de organisatie BIGH. Samen wandelden ze tussen de sla, boontjes, tomaten en ja, zelfs vissen.

moesttuin08
© BRUZZKet
| Arthur in de moestuin op het dak van de Abattoir.

Wat wordt er precies gekweekt in deze moestuin?

Steven: "Deze boerderij is gebaseerd op Aquaponics. Je vindt hier zowel planten gekweekt op water (hydrocultuur) als vissen (aquacultuur). De vissen en schaaldieren leveren de nodige voedingsstoffen voor de plantengroei en de plantenwortels filteren het water voor de vissen. We werken volledig biologisch. En zo kunnen we een gesloten eco-cirkel creëren."

Wat gebeurt er met de groenten die jullie oogsten?

Steven: "We gaan ze verkopen in kleine winkels in de buurt van de boerderij. Om een zo kort mogelijk circuit te maken, we willen de groenten niet over een te lange weg transporteren."

moesttuin03
© BRUZZKet

Hoe groot is de boerderij?

Steven: "2.000m2 voor de serres met de tomaten, en 2.000m2 voor de moestuinen. In totaal dus
4.000m2. De grootste stadsboerderij in Europa."

Waarom een moestuin op een dak?

Steven: "We willen dat de klanten in contact zijn met de producten. Daarom wilden we de boerderij tussen de mensen bouwen. Iedereen is welkom om een bezoekje te brengen. Onder de boerderij staan de koelkasten van de beenhouwers en die produceren warmte. Die warmte gebruiken we hier om de temperatuur van de tomatenserre constant te houden. Er is meer CO2 in een stad (de lucht die wij uitademen) en net die CO2 hebben platen zo hard nodig. De tomaten groeien hier veel
sneller, tot soms wel 30 cm per week."

Komen er nog stadsboerderijen?

Steven: "Ja, we willen graag 5 boerderijen in Brussel oprichten om nog meer mensen te kunnen bedienen met lokaal geteelde groenten."

moesttuin02
© BRUZZKet

Wist je dat ….

  • tomaten eigenlijk fruit zijn?
  • de boerderij per jaar 35. 000 kg vis wil kweken?
  • er 2700 kruidenpotjes per week worden gekweekt.
  • de tomatenplanten maar liefst 30 cm per week groeien.
  • Chinezen en Inca's al miljoenen jaren vissen kweken in de rijstvelden?