Update: paasvakantie begint een week eerder en start maandag

© PhotoNews

De regering heeft vandaag beslist dat scholen volgende week dicht blijven. Dat betekent dat de paasvakantie een weekje vroeger start en drie weken duurt. Stages in de paasvakanties gaan gewoon door. Daarnaast komen er nog een paar extra maatregelen. We sommen ze even op.

De laatste dagen ging het al vaak over de coronacijfers die de slechte kant uitgaan 📈 en over extra maatregelen op school (waar we deze week ook al over schreven). Dat blijkt echter niet voldoende en dus heeft de regering in ons land nu beslist dat er een ‘paaspauze’ komt die vier weken zal duren.

Wat verandert er volgende week?

 1. Scholen opnieuw dicht: ⛔
  zowel de lagere als de secundaire scholen gaan maandag dicht. Eerst was het nog niet duidelijk of scholen dan op afstandsonderwijs moesten overschakelen of dat het een week extra vakantie zou zijn. Ondertussen hebben de ministers van Onderwijs laten weten volgende week een vakantieweek wordt. Dus vanaf maandag geen les maar een week langer paasvakantie.
  De kleuterscholen blijven wel open volgende week, maar de ministers vragen om kleuters zoveel mogelijk thuis te houden.
  Na de paasvakantie zouden de scholen wel opnieuw open gaan en kan je weer naar school, als de coronacijfers dan voldoende gedaald zijn.
 2. Examen: 📚
  wie volgende week nog examen heeft, zal die wel nog kunnen afleggen.
 3. Kappers en andere contactberoepen moeten opnieuw dicht, dus hopelijk was jij je coronakapsel ondertussen al kwijt. 💇‍♂️
 4. Winkels: 🛍️
  de supermarkten en apotheken blijven gewoon open zoals nu, maar naar alle andere winkels (vb. speelgoedwinkels en kledingwinkels) mag je enkel als je vooraf een afspraak hebt gemaakt.
 5. Afspreken met vrienden:👭👬
  voor iedereen ouder dan 12 jaar gaat het aantal mensen om buiten mee af te spreken terug naar 4 in plaats van de 10 die het vandaag is.

Hier verandert er niets voor jou: 👍

 1. Stages in de paasvakantie:
  die zullen de komende weken gelukkig wel kunnen doorgaan. De stages die je voor de paasvakantie had vastgelegd, laat je dus maar best in je agenda staan. Daar verandert niets. 🤩
 2. Hobby’s:
  ook voor jouw hobby’s verandert er niets. Je mag volgende week dus gewoon nog naar de muziekschool of de sportclub. De regering raadt wel aan om maar één hobby te kiezen om te voorkomen dat je met teveel verschillende mensen in contact komt. ⚽🎻

Vanaf wanneer en hoe lang?

 • Onderwijs: vanaf maandag en tot 19 april. De scholen gaan dus weer volledig open na de paasvakantie
 • Andere maatregelen: vanaf zaterdag 27 maart en gedurende vier weken, dus tot 24 april.

De paaspauze duurt dus vier weken maar dan moeten de coronacijfers natuurlijk wel dalen.