Doen!

Autovrij genieten met deze doe-tips voor het weekend

© bronks.be heritage.be ilotsacre.be

Zondag 18 september vieren we Autoloze Zondag. 🚗🚫 Dan worden er over heel Brussel activiteiten georganiseerd. En niet alleen op zondag is er veel te doen in Brussel. Het hele weekend zit vol met toffe activiteiten. We pikten er deze voor jullie uit.

Wat er op Autoloze Zondag zelf allemaal te doen valt, lees je helemaal onderaan dit artikel. 👇 👇 Maar eerst een overzicht van de activiteiten waar je zaterdag en gedurende het hele weekend naar toe kan. Veel plezier !

📍 Welke activiteiten kan je het hele weekend doen?

1. Folklorissimo in Brussel-Stad

20220913folklorissimo.png
© brussel.be

Tijdens de folklorefeesten 🎉 kan je je uitleven op en rond de Grote Markt.

Zowel zaterdag als zondag kan je er vanaf 12 uur genieten van een draaiorgel. Maar je kan er ook je ogen de kost geven aan de dansende reuzen 🕺 en luisteren naar een fanfare.🎺

2. Traditionele feesten van het Îlot Sacré in Brussel-Stad

20220914 îlotsacré.png
© ilotsacre.be

Het hele weekend worden de traditionele feesten 🥳 van de wijk Îlot Sacré gevierd. Deze wijk bevindt zich in het historisch centrum van Brussel, rond de Grote Markt en Grasmarkt.

Zondag kan je er om 12 uur luisteren naar de Caber Feidh Pipe Band. Dat is een band met allemaal doedelzakspelers. Benieuwd hoe dat klinkt.

Al ooit van Mijole gehoord? Dat is een oud spel van lang geleden. Hoe dat juist in zijn werk gaat, ontdek je zondag in café Toone. Daar wordt om 16.30 uur het mijoletoernooi 🥏 gehouden.

📍 Wat is er zaterdag 17 september te doen?

1. Open Monumentendagen in Sint-Pieters-Woluwe

20220914openmonumentendag_.jpg
© heritage.be

Tijdens de Open Monumentendagen kan je een kijkje nemen achter de schermen van gebouwen waar je anders nooit kan komen.

Dit jaar kan je zelfs een duik in de geschiedenis nemen want het thema is: (de)kolonisatie.

Waar gaat dat juist over? Een land dat gekoloniseerd wordt, wordt deel van een ander land zonder dat het dat zelf wil. Zo was Congo vroeger een kolonie van België.

Speciaal voor Open Monumentendagen kan je dit weekend daarom rond dit thema in de bibliotheken en de mediatheek van Sint-Pieters-Woluwe 53 stripplaten van jonge Congolese kunstenaars bekijken. 👨‍🎨 Op deze platen vertellen ze hoe burgers het einde van de kolonisatie 🔚 meemaakten.

📍 Wat is er op Autoloze Zondag te doen ?

Wat is Autoloze Zondag?

Autoloze Zondag is een dag waarbij de auto voor een keertje aan de kant blijft staan. In heel het Brussels gewest zijn auto's die dag verboden tussen 🕤 half tien ‘s morgens tot zeven uur ‘s avonds 🚗 🚫 Enkel bussen, openbare diensten, hulpdiensten en taxi's mogen rijden. 🚌

Dit jaar staat de Autoloze Zondag trouwens helemaal in het teken van kinderen met als thema 'Maak van Brussel een stad voor kinderen'.

Deze zondag valt altijd in de Week van de Mobiliteit, die dit jaar loopt van 16 tot 22 september.

Een greep uit de vele dingen die je zondag kan doen:

1. Street party met ontbijt in Brussel-Stad

20220909_croissant_crop.jpg
© pixabay.com

Van 11 tot 13 uur kan je gratis ontbijten 🥐 in de Beursschouwburg.

Daarna kan je er al jee creativiteit loslaten door fietsen 🚲 te pimpen en te repareren. 🛠️ Je kan er ook posters kleuren 🎨 en pingpongen.

En vanaf 14 uur kunnen alle feestbeesten hun dancemoves laten zien. 👯‍♂️

2. Living En Ville in Neder-Over-Heembeek

20220914_rollerschaatsen.jpg
© pixabay

Heb jij spullen waar je niets meer mee doet en die je eigenlijk zou moeten wegdoen? 📦 Dan is dit jouw moment en verkoop ze tijdens de rommelmarkt van 9 tot 13 uur. 💵

Het enige wat je moet doen is je inschrijven en je spullen uitstallen voor jouw deur. Makkelijk, toch? 👍

Wil je zelf dingen kopen, 👛 dan kan je de route volgen die start aan Nachtegaalsweg 4.

Vanaf 12u30 kan je er ook gezellig picknicken, om te bekomen van al dat kopen en verkopen.

Daarna is het tijd om jouw wetenschapskills 👩‍🔬 naar boven te halen bij Labo Magik. Ook kan je je er uitleven op rolschaatsen.

3. Autoloze koffiekoeken in Laken

20220914 autoloze koffiekoeken.png
© nekkersdal.be

Ook in Laken start de dag met ontbijt. Van 10 uur tot 12 uur kan je er genieten van koffiekoeken 🥐, terwijl je luistert naar het lokaal DJ-concept '96' 🎧.

Maar er is meer te doen, zoals een circusparcours. 🎪

4. Dating Kermis Bronks in Brussel-Stad

20220914bronksdatingkermis
© bronks.be

Op 18 september viert Bronks feest, 🥳 want het nieuwe theaterseizoen wordt geopend. Hiervoor tovert het de Varkensmarkt om tot een Dating Kermis. 🎡

Ook staan er toffe theaterstukken gepland voor het nieuwe seizoen. 🎟️ Je kan nu al online jouw tickets daarvoor bestellen. 💻