Doen!

Tips voor de kerstvakantie: vervelen is geen optie

© Belga Image

Een extra week kerstvakantie, dat is een extra week om toffe dingen te doen. En die zijn er genoeg in Brussel. BRUZZKet zocht en vond heel wat toffe activiteiten om 2021 af te sluiten en goed aan 2022 te beginnen. Geen tijd om je te vervelen!🔥

💡 Twee nieuwe tips: WinterFLoridylle en Filem'On 👇

Muts op, handschoenen aan en sjaal om, want wij trekken naar BUITEN deze vakantie. We vonden deze coole plekken:

Schaatsen

Haal je schaatsen ⛸️ maar van onder het stof (of huur ze ter plekke), want deze kerstvakantie kan je niet enkel in de overdekte schaatsbaan Poseidon terecht voor pirouettes op het ijs.

Die kunstjes kan je de komende weken ook tonen op drie tijdelijke ijspistes: aan het Verzetsplein in Anderlecht, op Winterpret aan het De Brouckèreplein of in het Ter Kamerenbos. Deze drie tijdelijke schaatsbanen zijn nog open tot 9 januari.

In de video hieronder hoor je enkele kinderen die de schaatsbaan in Anderlecht dik oké vinden. 👇

Deze kinderen vinden de schaatsbaan in Anderlecht alvast top.

Winterpret

20211213 winterpret reuzenrad kerst
© Belga Image
| Tijdens Winterpret staat ook het reuzenrad er weer.

Op Winterpret kan je trouwens meer doen dan enkel schaatsen. Om alles eens vanuit de hoogte te zien, neem je plaats in het reuzenrad 🎡. Dat vind je op het einde van de kerstmarkt, in de buurt van de Varkensmarkt. Je kan er niet naast kijken 😉

Niet alleen het reuzenrad en de schaatsbaan zijn een stop waard. Breng zeker ook een bezoekje aan het Ice Monster op de Vismarkt. Dat is een 45 meter lange dinosaurus waar je doorheen kan lopen. Als je het aandurft natuurlijk 😱

UPDATE: Door de nieuwe coronamaatregelen zullen sommige delen van Winterpret sluiten vanaf zondag 26 december. De dingen die wel openblijven zijn: de schaatspiste aan het Brouckèreplein, alle activiteiten in het Ter Kamerenbos en de verlichting en andere kunstinstallaties.

Betoverende lichtjes

Niets zo gezellig als de vele lampjes 🏮 die op het einde van het jaar altijd overal in de stad hangen. Wie niet genoeg krijgt van die gezelligheid mag zeker de lichtshow op de Grote Markt niet missen. Daar zijn de gevels van de gebouwen supermooi verlicht en je krijgt er gratis en voor niets muziek 🎵 bij.

  • Tijdens de week kan je vanaf 17 uur elk uur van de klank- en lichtshow genieten. In het weekend is dat zelfs om het half uur. Meer info op de website van Stad Brussel.
20211213 winterpret kerst kerstboom lichtshow grote markt
© Belga Image
| Op de Grote Markt in Brussel kan je genieten van een lichtshow, en van de kerstboom natuurlijk.

Niet alleen op de Grote Markt wordt alles mooi verlicht, ook in maar liefst 152 straten van Brussel kan je genieten van lichtinstallaties. Op het Schumanplein moet je zeker eens naar Sky Castle gaan kijken, dat zijn vijf grote opblaasbare bogen van 5 meter hoog waar je door kan lopen.

20212117_sky_castle_smaller_c_brussels_by_lights.png
© Brussels by Lights
| Sky Castle

WinterFloridylle in de rand van Brussel

20211227_winterfloridylle_plantentuinmeise
© YCT
| De Winterfloridylle

Wie maar niet genoeg krijgt van alle lichtinstillaties, moet ook naar lichtfestival WinterFloridylle in de Plantentuin van Meise.

Nog tot en met 8 januari kan je daar genieten van een tocht door een magisch sprookjesbos vol lichtjes en muziek. 💡

Meise ligt niet in Brussel, maar wel in de rand van de stad. Als je hiernaar toe wil, moet je op voorhand tickets kopen. Meer info vind je op de website van de Plantentuin. 🌿

Speuren door de stad

20200722 pinda vergrootglas vlinder

Zeg je geen nee tegen een beetje detectivewerk? 🔎 Bekijk dan zeker de vier speurtochten van onze mascotte Pinda.

Die snuffelde heel wat af in Schaarbeek, Ukkel, Anderlecht en Brussel-Stad en liet er coole opdrachten na. Los de opdrachten op en ontdek welk codewoord Pinda zoekt.

🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅

Toch een beetje te koud buiten? Hier kan je BINNEN opwarmen:

Illusies

Kan water omhoog stromen, kunnen objecten zweven en kan je op een plafond lopen? In het Illusion Brussels-museum (niet ver van de Grote Markt) kan dat. ✨ In tegenstelling tot de meeste musea, mag je hier wél alles aanraken. Zo kan je zelf ondervinden of het hier om waarheden of illusies gaat.

  • Je vindt dit bijzondere museum op de Kaasmarkt 22 in Brussel. Alle info op hun website.

Het klimaat redden

20211216 belexpo_klimaathelden.png
© Belexpo

Een ander tof museum is BELEXPO aan Thurn en Taxis.

Daar kan je alleen of met je vrienden of familie deelnemen aan een interactief avonturenparcours. Met andere woorden: een tentoonstelling waar je vooral dingen mag DOEN, want dit is er eentje met een missie: “Word een klimaatheld en maak de stad leefbaarder”. 🦸‍♀️🦸

Vanuit je luie zetel

20210212 quiz time
© png.tree

Blijf je liever lekker warm binnen in je pyjama? Top idee!

Met de BRUZZKet-quizzen hou je je hersenen op een leuke manier toch nog een beetje actief. Je kan kiezen uit:

  • Hoe goed ken jij Brussel? Als echte Brusselaar is dat een makkie voor jou, toch? - doe de quiz
  • Hoe goed is jouw Brussels dialect? Misschien moet je hiervoor een kleine effort doen, maar jij kan dat! - doe de quiz
  • Herken jij deze talen? Onze stad staat bekend om zijn vele nationaliteiten en talen, maar herken jij ze allemaal? - doe de quiz
  • Hoeveel weet jij van leidingwater? Ja, hoeveel eigenlijk? - doe de quiz
  • Wat moet je kennen in de lagere school? Nee, dat doen we jou niet aan. Vakantie = vakantie 😉
  • Het ABC van Corona. Sorry, in deze Covid-tijden kan deze natuurlijk niet ontbreken - doe de quiz

Harige Helden

20211027_harige_helden_trailer_s2.png
© Harige Helden

Je kan natuurlijk ook de twee seizoenen van de Harige Helden opnieuw bingewatchen en je even terug in de zomer voelen. ☀️ De week van 3 januari worden ze ook opnieuw op BRUZZ TV uitgezonden (na BRUZZ 24 om 18u).

Even vergeten wie de Harige Helden zijn? Dat zijn Akkie het paard en Peer de ezel. Samen met hun begeleiders trokken ze deze zomer door Brussel om de wensen te vervullen van een aantal Brusselse ketten.

Nog een beetje Filmfestival Filem'On

Wie na de Harige Helden graag nog een filmpje meepikt, kan op Filmfestival Filem’On rekenen. Het festival vond dan wel al plaats in oktober, toch kan je ook nu tijdens de kerstperiode van leuke films genieten. Organiseer een gezellige filmavond met een van hun prachtige films. Je kan de films via deze link van het platform Sooner huren. 📺

20211028_filemon.png

Daarnaast organiseert Filem’On ook een toffe wandeling in Brussel. De stad is helemaal in kerststemming en dus nóg mooier dan anders. 🎄 Met de Filem’On cinema-wandeling passeer je langs allerlei leuke filmlocaties in Brussel en speel je een spelletje bij elke stop! Wie op wandel gaat, mag zeker een foto posten op Instagram en @filemonfilmfestival (en natuurlijk ook @bruzzket) taggen 😉. Deze link leidt je naar het plannetje van de wandeling.

Drie weken vakantie 🌴🌴🌴 is best wel lang (maar wel supertof natuurlijk). En dus blijven we verder zoeken naar nog meer tips. Check BRUZZKet dus zeker ook de komende dagen nog. 

Heb je zelf nog iets tofs gezien in Brussel? Laat het ons en de rest van Brussel dan zeker weten in de comments hieronder 👇👇