Nieuws

20 november is Internationale Kinderrechtendag

20 november staat overal ter wereld in het teken van kinderen, want dan is het Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Het is ook de dag waarop de ‘Universele verklaring van de rechten van het kind’ werd aangenomen. Die geldt voor iedereen onder de 18 jaar.

Universele verklaring van de rechten van het kind

Dit wordt ook wel het Kinderrechtenverdrag genoemd. Het werd 34 jaar geleden aangenomen door de Verenigde Naties. Bijna elk land ter wereld heeft het verdrag ondertekend.

Waarom is dit verdrag zo belangrijk? Het verdrag bevestigt dat kinderen net als volwassenen ook rechten hebben, en dat die niet altijd hetzelfde zijn. Want kinderen en jongeren hebben hun eigen noden en zorgen. Het verdrag geeft kinderen ook een stem. Als hun rechten geschonden worden, kunnen ze hier ook actie tegen ondernemen.

Het Kinderrechtenverdrag bestaat uit 54 verschillende onderdelen, ook wel artikelen genoemd. De kinderrechten kunnen worden opgedeeld in vier grote categorieën:

  • recht op overleving,
  • recht op ontwikkeling,
  • recht op bescherming,
  • recht op participatie.

Kom meer te weten over enkele specifieke kinderrechten in de video hieronder 👇 en op de site van het kinderrechtencommissariaat.