Spotted

Belgische voetbalwereld voert campagne tegen racisme en discriminatie

© KBVB
| De foto van de campagne.

De Belgische voetbalbonden voeren een campagne met video's en affiches, omdat ze minder racisme en discriminatie willen in het Belgisch voetbal. Met de campagne roepen de voetbalbonden iedereen op om niet te zwijgen, maar bij elk voorval van discriminatie aan de alarmbel te trekken.

Come Together

Come Together is een actieplan voor inclusief voetbal. Inclusie betekent dat iedereen kan meedoen en dat niemand wordt uitgesloten.

Come Together bestaat al twee jaar en is van de Belgische voetbalbond KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en de Pro League.

Racisme, homofobie en seksisme worden in de campagne vergeleken met een tattoo. "Zo'n tattoo toont perfect hoe iemand letterlijk voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden door discriminatie", zegt de campagne. Dat zeggen slachtoffers ook als ze hun verhaal vertellen.

"In de campagne wordt heel bewust gekozen voor een kind als hoofdrolspeler, omdat racisme en discriminatie vaak al op jonge leeftijd begint."

Meldingen

Als je een slachtoffer bent van discriminatie bij het voetbal, kan je dat melden op een formulier op de website van de campagne, die 'Come Together' heet.

Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks gebeuren langs de Belgische voetbalvelden. "Pas door elk voorval te melden, te veroordelen én vervolgens aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld stoppen", zeggen ze.

37 procent van de jeugdvoetballers werd tijdens de afgelopen twee jaar het slachtoffer van discriminatie. Bij meisjes gaat het zelfs om de helft van alle jeugdspeelsters.

Op 15 maart organiseren de Belgische voetbalbonden een Come Together Because We Care-conferentie met getuigenissen van drie slachtoffers van racisme en discriminatie. Ex-voetballer Pierre Kompany zal ook komen als spreker. Deze conferentie is het startschot van een jaar vol bewustmaking. 💪

Het jongetje uit de clip is een acteur, maar de video is wel gebaseerd op een waargebeurd incident. Een Limburgs spelertje van 8 jaar werd tijdens een wedstrijd ‘makak’ en ‘bruine aap’ genoemd door een ouder langs de zijlijn.

Wat vind jij van de campagne? ⚽

Laat het ons weten in de comments! 💬