Brussel viert voor het eerst 'Dag van de Meertaligheid'

© Saskia Vanderstichele

De Dag van de Moedertaal bestaat al langer en wordt op 21 februari gevierd. Een minister van Meertaligheid hebben we ook al: Sven Gatz. Maar nu hebben we in Brussel ook onze eigen Dag van de Meertaligheid en die wordt voor het eerst op 26 september gevierd. ?

20200925 dag van de meertaligheid be talky

In Brussel spreken heel veel mensen meer dan één taal. Jij misschien ook wel.

Er wonen in onze hoofdstad mensen van 180 verschillende nationaliteiten en er worden maar liefst meer dan 100 talen gesproken ? Dat maakt het soms een uitdaging om met elkaar te praten, maar is eigenlijk vooral een hele grote troef voor onze hoofdstad.

Meertaligheid gaat trouwens niet alleen over verschillende talen, maar ook over dialecten, chattaal, lichaamstaal, gebarentaal, mengvormen van talen, enzovoort. Dus eigenlijk is iedereen een beetje meertalig! ?

Je bent meer-talig dan je denkt

Nu vinden wij die meertaligheid in Brussel super cool en daarom heeft BRUZZket er in januari van dit jaar heel wat aandacht aan besteed.
Weet jij bijvoorbeeld hoe je goedenavond in het Roemeens of in het Turks zegt? En vind jij het best wel cringe als jouw ouders de woorden yeet of lit gebruiken? Yep, jij bent een echte Generatie Z-er. Maar weet jij ook wat de toren van Babel met meertaligheid te maken heeft?

Dat ontdek je allemaal hieronder ?

De taal van Generatie Z

Ben jij ongeveer tussen 2000 en 2015 geboren? Dan behoor jij tot Generatie Z en weet jij zeker wat deze woorden betekenen. Lees meer...

QUIZ: herken jij de talen

Goedemorgen en goedenavond: hoe zeg je dat in andere talen? Wij zochten het op, maar herken jij in welke talen. Doe snel de TalenQuiz

Meertalig zijn

Aaron, Wassila, Adama en de zusjes Hana en Karen spreken thuis een andere taal dan op school. Lees hun verhaal over meertalig zijn in Brussel.

Minister van Meertaligheid

BRUZZKet zocht de enige echte minister van Meertaligheid op en testte zijn taalkennis aan de hand van drie opdrachten. Zou hij geslaagd zijn? Bekijk de video...

Toren van Babel

Misschien heb je dit schilderij al eens gezien, maar wat is het verhaal achter die toren en wat heeft het met meertaligheid te maken? Lees verder...