De ramadan ziet er dit jaar een beetje anders uit

Tijdens een iftar staan een heleboel lekkernijen op het menu.

Op vrijdag 24 april begint de ramadan. Dat is de negende maand van de islamitische kalender en een periode van vasten voor moslims. Maar dit jaar zal die iets anders verlopen door het coronavirus.

De ramadan is voor moslims een periode van samen zijn, solidariteit en voor elkaar zorgen.

Vasten

Tijdens die periode vasten de gelovigen. Dat betekent dat ze overdag niet mogen eten en drinken, dus tussen zonsopgang en zonsondergang. Op een speciale kalender kan je zien wanneer de zon onder gaat en om hoe laat het vasten verbroken mag worden om te eten.

Dat is meestal een uitgebreide maaltijd (ook iftar genoemd) waar in normale tijden vrienden en familie samenkomen. Door de coronacrisis kan dat nu niet en zal de iftar enkel met de leden van het eigen gezin plaatsvinden.

Bidden

De ramadan is ook een periode van gebed, maar naar de moskee gaan kan nu even niet. De imams zullen wel videolezingen opnemen van de gebedsdienst vanuit de Grote Moskee. Die video's kunnen de mensen dan thuis bekijken.

Selma en Kawtar

Kawtar (16) en Selma (14) zijn twee zussen uit Molenbeek en doen mee aan de ramadan. Twee jaar geleden vertelden ze ons alles over deze speciale maand.

Goed doen voor anderen

Tijdens de ramadan wordt er niet alleen gevast en gebeden, maar wordt er ook aan de mensen gedacht die het minder goed hebben.

Omdat bijeenkomsten organiseren waar ook de minderbedeelden mee kunnen eten nu niet mag, kiezen veel moslims ervoor om dit jaar geld te geven aan goede doelen om zo andere mensen te helpen.

Niet voor iedereen

Mensen die ziek zijn, moeten uiteraard niet deelnemen aan de ramadan en ook kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen zijn niet verplicht de vastenmaand te volgen.

Suikerfeest

De ramadan eindigt op 23 mei met het Suikerfeest. Dat is een van de belangrijkste feesten voor moslims.

Of dat feest kan doorgaan zoals andere jaren weten we nu nog niet. Dat hangt af van de coronamaatregelen en hoe streng of soepel ze eind mei zullen zijn.