Spotted

Gezien: eerste slechtvalkje geboren in Sint-Goedelekathedraal

Op de camera's van het project 'Valken voor Iedereen' kan je het pasgeboren kuikentje goed zien.

In de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is vandaag het eerste Brusselse slechtvalkje geboren. Dat is te zien op de camera’s van het project 'Valken voor Iedereen'. Zij observeren de valkjes al even.

Al wekenlang wisselden mannetje en vrouwtje slechtvalk elkaar af om hun ei warm te houden. Na zo’n 30 dagen is het nu eindelijk zover: het eerste valkje is geboren! Deze lente zijn er in totaal twaalf koppels slechtvalken in Brussel.

“Binnen zes weken zal het kuiken nu uitvliegen”, zegt het project 'Valken voor Iedereen'. Dan laten de valkjes zich vallen van enkele tientallen meters hoogte, om samen met hun ouders uit te vliegen. In de tussentijd zal het kuiken heel veel groeien. Het gaat ook meer wegen: van 35 gram naar ongeveer een kilogram.

Lente

Naast de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, wonen in Brussel ook nog valken in de Sint-Jobkerk in Ukkel en aan Campus Solbosch van de ULB (= dat is de Franstalige, Brusselse universiteit).

Naar de geboorte van hun kuikens wordt ieder jaar heel erg uitgekeken. Niet alleen door dierenliefhebbers, maar ook door toeristen en zonliefhebbers. De kuikens staan namelijk symbool voor de lente en de terugkeer van de zonnige dagen in de hoofdstad. ☀️

🐣 Meer weten over de slechtvalkjes?

In dit BRUZZKet-artikel kom je alles te weten.