Leopold II-tunnel wordt Annie Cordytunnel

© Photonews
| Dit is Annie Cordy in 2008, terwijl ze het liedje 'Tata Yoyo' zingt dat ze in 1980 schreef.

De Leopold II-tunnel heeft een nieuwe naam. Vanaf de herfst heet de langste tunnel van ons land officieel de Annie Cordytunnel. 👏 De Brusselaars mochten deze nieuwe naam zelf kiezen. Misschien stemde jij ook wel mee?

De Leopold II-tunnel is 2,5 kilometer lang en loopt onder de Basiliek van Koekelberg en het Elisabethpark door. De tunnel wordt momenteel volledig vernieuwd en hersteld. En daar hoort dus ook een nieuwe naam bij, die de Brusselaars zelf mochten voorstellen.

Een half jaar geleden werd er daarom een oproep 📢 gelanceerd, wat je toen ook op BRUZZKet kon lezen.

20200909 leopold II tunnel
© PhotoNews
| Een van de uitritten van de Leopold II-tunnel aan de basiliek van Koekelberg

Een vrouwelijke naam

Er was wel één belangrijke regel: het moest de naam zijn van een vrouw met een belangrijke rol.

Waarom moest het precies een vrouwennaam zijn? Amper 6 procent (wat heel weinig is) van de Brusselse straten werden naar een vrouw genoemd. 👩 En dat wil de regering veranderen.

Uiteindelijk werden er 15 namen voorgesteld en daar mochten de Brusselaars op stemmen. In totaal hebben 30.715 mensen dat gedaan. 😱 En maar liefst 6.940 stemmen daarvan gingen naar Annie Cordy. Zo werd zij de winnares! 🎉

Wie is Annie Cordy?

Annie Cordy is een zangeres, comédienne en actrice. Haar echte naam is Léonie Cooreman. Ze werd geboren in Laken, maar verhuisde als kind naar Parijs. Ze overleed in september 2020. Ze was toen 92 jaar.

20210308 annie cordy
© Photonews

Ze is heel bekend in Brussel, Wallonië en Frankrijk. Ze verkocht maar liefst 5 miljoen platen van haar liedjes en speelde in ongeveer 17 films mee. Bekende liedjes zijn ‘Tata Yoyo’ en ‘La bonne du Curé’ 🎤

Annie Cordy werd in 2004 ook gekroond door koning Albert II tot barones en in Laken is er een parkje dat naar haar genoemd werd. En daar komt dus nu binnenkort ook een tunnel bij.

20210308 annie cordypark
© Photonews
| Het Annie Cordypark ligt op de hoek van de Leopold I-straat en het Onze-Lieve-Vrouwvoorplein in Laken.

Vanaf wanneer?

De Leopold II-tunnel verandert nog niet meteen van naam. Dat gebeurt pas in de herfst van dit jaar, als de tunnel helemaal gerenoveerd is.

Vanaf dat moment worden ook alle wegwijzers aangepast en rij je vanuit het westen van het land via de Annie Cordytunnel Brussel binnen. 🙂