Coronavirus

Naar Vlaanderen voor een boosterprik

© Belgaimage

Als je tussen de 12 en 18 jaar bent, mag je voortaan ook een boosterprik 💉 gaan halen. Dat kan voorlopig wel nog niet in Brussel zelf en dus moet je naar Vlaanderen om er eentje te halen.

De meeste volwassenen hebben ondertussen al een derde coronaprik (= boosterprik) gekregen. Die derde prik zorgt ervoor dat je lichaam een boost krijgt en je opnieuw beter beschermd bent tegen corona.

Voor tieners tussen 12 en 18 jaar is zo’n boosterprik in België nog niet mogelijk.

In een aantal andere landen in Europa 🌎 worden er wel al boosterprikken toegediend aan tieners. Dat is onder andere het geval in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Ook buiten Europa worden boosterprikken aan tieners gegeven, zoals in de Verenigde Staten en Israël.

Waarom in Vlaanderen wel en in Brussel nog niet?

Ons land wacht nog op de officiële toestemming van de Hoge Gezondheidsraad, maar de Vlaamse regering wil zolang niet meer wachten en vindt dat de boosterprik 💉nu wel al moet kunnen.

Ze verwijzen daarvoor naar de andere landen waar alles vlot verloopt en ze willen de tieners ook een extra bescherming aanbieden. Sommige tieners kregen hun tweede prik immers al een half jaar geleden en ook voor tieners geldt dat de bescherming tegen corona na een tijdje vermindert.

Boosterprik bij tieners

  • Pfizer-vaccin
  • Zelfde dosis als bij prik 1 en 2

Krokusvakantie 🌴

Voor de Vlaamse tieners is dat goed nieuws. De krokusvakantie staat namelijk voor de deur en velen gaan dan op skivakantie ⛷️ of op vakantie 🌴met een organisatie. In veel landen mag je tweede prik niet langer dan 6 maanden geleden geplaatst zijn en voor veel Belgische tieners is het al zo lang geleden. Maar met de boosterprik erbij is dat probleem dus van de baan.

En Brussel dan?

De Brusselse regering volgt het voorbeeld van de Vlaamse regering niet en blijft wachten tot de Hoge Gezondheidsraad groen licht geeft.

Gelukkig hebben de ministers wel een oplossing gevonden voor de Brusselse jongeren. Zij mogen naar een van de vaccinatiecentra in de rand van Brussel (of elders in Vlaanderen) gaan om daar hun boosterprik te gaan halen.

BELANGRIJK!

  • Je ouders contacteren vooral wel best eerst het vaccinatiecentrum. Niet alle vaccinatiecentra in de rand rond Brussel laten immers toe dat je je er als Brusselse tiener kan laten boosteren. Dat is bijvoorbeeld zo in het vaccinatiecentrum van Tervuren en Zaventem.
  • Als je voor een boosterprik gaat, moeten je ouders vooraf een document invullen en meenemen. Daarin geven ze toestemming voor deze derde prik. Dat document vind je terug op de website laatjevaccineren.be