Nieuws

Oorwurmen voor fietsers?

© fietsersbond

Heb jij al eens naar muziek geluisterd terwijl je door de stad aan het fietsen was? Je dacht er misschien nog niet over na, maar dat is heel gevaarlijk! Want dan zitten je oren vol muziek en kan je niets anders meer horen. Dat zegt de fietscampagne Bike for Brussels van het Brussels Gewest. En BRUZZ wil daarbij helpen door oorwurmen!

Muziek beluisteren, is dat levensbedreigend? Wel als je door Brussel fietst en enkel en alleen maar muziek in je oren hoort. Daardoor hoor je geen omgevingsgeluid, zoals toeterende auto's, en breng je jezelf dus in gevaar.

"We weten dat ongeveer één derde van alle ongevallen gebeurt door afleiding. Ook bij voetgangers bijvoorbeeld, die zo een tram niet horen aankomen. Je hebt al je zintuigen nodig wanneer je je in het verkeer begeeft," zegt Brussels fietsmanager Frederik Depoortere.

Fietscampagne Bike for Brussels van de gewestdienst Brussel Mobiliteit wil fietsers informeren over dat gevaar. BRUZZ helpt hen daarbij door oorwurmen te draaien. Twee weken lang vuren de radioprogramma's Uptown ('s ochtends) en Downtown ('s avonds) liedjes af op de Brusselaars die blijven hangen.

Die oorwurm is dus een bekend liedje dat je hoort en dan de hele dag mee zingt. Op die manier is het niet meer nodig om nog muziek in je oren te steken bij het fietsen!

Wat is jouw favoriete liedje dat de hele dag in je hoofd blijft zitten? Laat het ons weten!

Lees meer over