Scholen schakelen over naar code oranje

© Belgaimage

Het stond vanochtend overal in het nieuws: de lagere en secundaire scholen moeten tegen ten laatste de herfstvakantie overgeschakeld zijn naar code oranje. Maar er stond ook ‘alle leerlingen kunnen vijf dagen naar school’. Hoe zit dat nu juist? 🤔

Bij de start van het schooljaar werd nog gezegd dat code oranje betekent dat de leerlingen vanaf het derde middelbaar maar om de week naar school mochten. Waarom zeggen ze dan nu dat alle leerlingen alle dagen naar school mogen blijven gaan, zelfs in code oranje en rood?

Wel, de meningen en de situatie zijn sinds september erg veranderd. De coronabesmettingen nemen overal fors toe en je kent misschien wel iemand op je school die besmet was of in quarantaine moest. Die besmettingen gebeuren echter meestal buiten de schoolmuren en niet op school zelf waar er strikte regels gelden.

20200902 Themabeeld eerste schooldag onderwijs school klas kinderen meisje schrijven balpen
© Belgaimage

Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts en de scholenkoepels is het daarom veiliger en beter dat kinderen ALTIJD naar school kunnen blijven gaan, ook nu het aantal besmettingen stijgt. Op die manier krijgt niemand een leerachterstand, wat tijdens de lockdown voor een aantal leerlingen wel zo was.

Nieuwe regels in code oranje

Maar dat betekent ook dat de regels een beetje aangepast worden. Naast de basisregels (handen wassen, 1.5 meter afstand houden, thuis blijven als je ziek bent, …) gelden deze (nieuwe) regels in code oranje:

LAGER ONDERWIJS

  • Alle zwemlessen en andere buitenschoolse activiteiten kunnen niet meer doorgaan. Dus geen bosklassen of uitstapjes buiten de school.
  • De gewone sportlessen op school gaan wel nog gewoon door. Oef.
  • Tijdens de middagpauze eet je per klasgroep of krijg je een vaste plaats in de refter om te eten. In veel scholen is dat nu al zo, dus voor hen verandert er niet veel.
  • Leerkrachten moeten ook buiten hun mondmasker ophouden als ze niet voldoende afstand kunnen houden.
  • Mensen die niet tot de school behoren, mogen nu eventjes niet meer langskomen. Dus voorlopig geen bezoek van ouders in de klas tijdens de voorleesweek of geen politieagent die over zijn beroep komt vertellen in de klas.

SECUNDAIR ONDERWIJS

  • Iedereen - ook de leerlingen vanaf het derde middelbaar - mogen nog elke dag naar school komen. Scholen mogen wel zelf beslissen om bijvoorbeeld één dag in de week afstandsonderwijs te geven. Dat besliste het Koninklijk Atheneum van Etterbeek bijvoorbeeld vorige week. (zie dit artikel op BRUZZ)
  • Leerlingen en leerkrachten dragen ook buiten en tijdens de speeltijd hun mondmasker als er geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden. Binnen blijft het mondmasker altijd verplicht zoals voordien.
  • Als de sportles binnen is, dan mag dat enkel als er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Douchen mag niet meer en de kleedkamer mag enkel gebruikt worden als die na de les volledig gereinigd kan worden.

Wat denk jíj?

Wat vinden jullie van deze nieuwe maatregelen en hoe gaat jouw school daarmee om? Laat het ons zeker weten via de reacties hieronder.