Voor leerlingen in Franstalig onderwijs start het schooljaar op 29 augustus

© Photonews

Je bent waarschijnlijk nog even aan het genieten van de laatste dagen van de zomervakantie. Maar voor leerlingen in het Franstalig onderwijs start het schooljaar op 29 augustus al. Hoe komt dat?

Vanaf dit jaar start en eindigt het schooldag niet meer op hetzelfde moment voor kinderen in het Franstalig en Nederlandstalig onderwijs. Dat komt omdat het Franstalig onderwijs vanaf dit jaar op een ander systeem overschakelt.

Hoe zit dat juist?

In het Franstalig onderwijs loopt het nieuwe schooljaar van 29 augustus 2022 tot 7 juli 2023. Hun zomervakantie is daardoor twee weken korter maar dat maken zij goed door langere vakanties 🌴 tijdens het jaar.

Dat betekent dat de herfstvakantie voor hen 2 weken duurt in plaats van 1 week. En ook de krokusvakantie duurt in het Franstalig onderwijs 2 weken in plaats van 1 week.

Waarom doen ze dat?

Volgens vele pedagogen (= experts over onderwijs en opvoeding) zorgt de zomervakantie voor een té lange pauze in het leerproces van kinderen. 👨🏽‍🎓 Maar ze vinden ook dat de herfst- en krokusvakantie te kort zijn om even tot rust te komen. 🥱

En het Nederlandstalig onderwijs?

Voor Nederlandstalig scholen (ook de Nederlandstalige scholen in Brussel) verandert er voorlopig niets. Het schooljaar start daar dus gewoon op donderdag 1 september 2022.