Nadenken

Marcela legt uit: de rechtszaak van Nicky Verstappen

Weten jullie wat een rechtszaak is? Een rechtszaak is het moment wanneer één rechter, twee advocaten en een paar andere mensen samenkomen om letterlijk een zaak te bespreken. Aan de hand van een interessante rechtszaak die er zit aan te komen, de zaak Nicky Verstappen, legt Marcela het uit.

De twee advocaten hebben elk een partij. Eén advocaat staat aan de kant van degene die de andere aanklaagt, omdat die een misdaad heeft begaan. De andere probeert de dader juist te verdedigen. De rechter beslist wie moet gestraft worden en hoe die gestraft zal worden.

Hier een voorbeeld: Jan werkt heel hard voor een bedrijf, maar zijn baas geeft hem al maanden te weinig loon.

Dan kan Jan, als hij dat wenst, hem aanklagen. Dan moet de baas een advocaat zoeken om zich te verdedigen. Ook Jan zoekt dan een advocaat om aan zijn kant te staan. Natuurlijk kunnen ze ook kiezen om zichzelf te verdedigen. En uiteindelijk zal de rechter dan zorgen voor een zo rechtvaardig mogelijke oplossing.

Opgelet! Eén zaak heeft meestal meerdere rechtszaken nodig vooraleer er echt een oplossing is.

Nicky Verstappen
© Politie.nl
| Nicky Verstappen (13.3.1987-10.8.1998.)

Een recente rechtszaak: Nicky Verstappen

Een bekende rechtszaak is die van de 11-jarige Nederlandse jongen Nicky Verstappen die tijdens een zomerkamp in Limburg dood werd teruggevonden. Hierover vindt er in maart nog een rechtszaak plaats, 20 jaar na zijn dood, want dat was in 1998.

Het duurde 20 jaar vooraleer ze een verdachte vonden. Hoewel ze al meerdere verdachten vonden, leidde geen één van hun sporen naar de dood van Nicky Verstappen.

Ondertussen had de politie een oproep gedaan naar de verdachte Jos B. Een man die de oproep hoorde, zag iemand in Spanje die perfect overeenkwam met de beschrijving van de politie. Hij meldde het en het was inderdaad die man. Jos B. werd opgepakt en een paar weken later vond de eerste rechtszaak plaats.

De eerste rechtszaken noemen we de pro-formazittingen. Er werd besloten dat de man nog even gevangen zal blijven tot de volgende rechtszaak. En dan kunnen ze zien wat ze met hem zullen doen. De advocaat van Jos B. en hemzelf blijven ontkennen dat hij het heeft gedaan.

De tweede pro-formazitting zal plaatsnemen op 8 maart 2019.

Lees meer over