Beestig Brussel

De gierzwaluw: de vogel die bijna nooit stopt met vliegen

© Marc Van Daele (via waarnemingen.be)

In de rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het en waarom leeft het hier? Deze week: de gierzwaluw.

De gierzwaluw werd de afgelopen dagen veel gezien in Brussel. Het zijn vogels die bijna altijd in de lucht te vinden zijn en amper stoppen met vliegen. Ze doen echt alles in de lucht, zelfs slapen en eten! Hun eten bestaat dan ook dagelijks uit tienduizenden insecten die ze rechtstreeks uit de lucht halen. 🐝

Is de gierzwaluw ook een zwaluw? (Klik hier)

Nee! De gierzwaluw is geen zangvogel en is dus geen echte zwaluw. De gierzwaluw behoort wel tot de familie van de gierzwaluwachtigen of apodiformes, dit betekent letterlijk ‘vogels zonder poten’. Toch hebben gierzwaluwen wel poten. Maar ze zijn zoveel in de lucht, dat ze hun poten niet veel gebruiken.

Gierzwaluwen maken hun nestje het liefst in oude gebouwen in de stad. Elk jaar keren ze terug naar hun geboorteplaats om daar te broeden. Hun kuikens hebben 20 dagen nodig voor ze zich uit hun eierschaal bevrijden. 🐣 Daarna duurt het nog 40 dagen voor ze de eerste keer vliegen.

Zodra de broedperiode is afgelopen en de jongen groot genoeg zijn, vertrekken gierzwaluwen opnieuw richting tropisch Afrika. “Van de 365 dagen per jaar, verblijft hij maar honderd dagen hier in België. Daarom wordt hij ook wel de honderddagenvogel genoemd.” zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel.

Gierzwaluw-ID

Latijnse naam: Apus apus 

Hoe herken je mij? Aan mijn donkere kleur, lichte vlek op de keel, halvemaanvormige vleugels en gespleten staart. 

Lengte: We zijn ongeveer 17 cm lang, en met uitgestrekte vleugels kunnen we wel 40 cm breed zijn. 

Leeftijd: We worden tot 6 jaar oud. 

Karakter: We vliegen altijd in groep. Dit doen we aan zo een 120 km/uur. 

Op het menu: Insecten zoals vliegen en kevers, maar ook spinnen eten we graag.  

Woonplaats: We spenderen het meeste van onze tijd in de lucht. We broeden het liefst in oude gebouwen. Na de broedperiode keren we terug naar Afrika.  

Beestig Brussel

In de rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het, en waarom leeft het hier? Ontdek het in onze rubriek!