Een dag met Norena naar de Europese school

20220717 videostill europese school norena

Ik ben Norena, ik ben vijftien jaar en ik zit op de Europese school in Laken, ook gekend als Brussel IV. Zijn jullie benieuwd naar hoe alles daar verloopt? Ik neem jullie een dagje mee.

๐Ÿ•– 6.45 uur: ontbijt

20220630 eu-school ontbijt
© Norena

Ik sta op om kwart voor zeven. Soms heb ik later les dus dan kan ik een beetje langer uitslapen. Maar meestal is het gewoon kwart voor zeven.

Ik maak me helemaal klaar. En haast me naar de ontbijttafel.

๐Ÿ•– 7.40 uur: schoolbus

Daarna stap ik naar mijn bushalte. Om 7.40 uur komt de schoolbus aan. Als ik een test heb, kijk ik alles nog eens in de bus na. Herhalen helpt mij om alles goed te onthouden.

Het duurt meestal een twintigtal minuten voordat ik op school ben met de bus. Die maakt een toer door heel Brussel om alle kinderen op te pikken. Gelukkig woon ik niet zo ver van school waardoor ik er niet zo lang moet opzitten.

Rond acht uur kom ik aan op school. Net op tijd want om 8.15 uur beginnen de lessen.

๐Ÿ•– Lessen in de voormiddag

Op donderdag is mijn eerste les chemie. Dat is even pittig want iedereen is nog moe aan het begin van de dag.

20220630 eu-school chemie
© Norena

Het tweede uur heb ik Spaans, dat is mijn vierde taal. Op een Europese school kom je met veel verschillende talen in aanraking.

Na Spaans heb ik nog รฉรฉn vak voor het even pauze is. Op donderdag is dat bij mij aardrijkskunde. Dat vak volg ik in het Frans. Frans is mijn tweede taal op school en naast aardrijkskunde heb ik ook geschiedenis in het Frans.

20220630 eu-school Spaans
© Norena
| Cursus Spaans

๐Ÿ•– 10.40 uur: speeltijd

20220630 eu-school speeltijd
© Norena

Na drie lessen hebben we een kleine pauze die van 10.40 uur tot 11 uur duurt. Hรฉt moment voor een toiletpauze. ๐Ÿ˜‰ Dat zal bij jullie ook wel zo zijn dat de leerkrachten het liefst hebben dat we niet tijdens de les naar toilet gaan.

๐Ÿ•– 11 uur: Nederlands

Na deze korte pauze hebben we nog Nederlands. Ik zit in de Nederlandse taalsectie en krijg dus een aantal vakken in mijn moedertaal. In mijn school in Laken is er ook een Franse, Italiaanse, Engelse, Duitse, Bulgaarse, Roemeense en Estse taalsectie voor kinderen die die taal als moedertaal hebben.

๐Ÿ•– 12.35 uur: Middagpauze

Om 12.35 uur hebben we een langere pauze en hebben we tijd om te eten.

In de kantine van de school kunnen we elke dag warm eten. Maar je kan ook een broodje kopen van de Cargo Bike die op de speelplaats rond rijdt.

20220717_videostill_europese_school_cargo_bike.png

๐Ÿ•– 13.30 uur: Studie of chillen

Na de middagpauze heb ik even geen les op donderdag. Dus dan kan ik in de studiehal nog wat voor school werken of lekker chillen en wat muziek luisteren.

20220630 eu-school sport
© Norena

๐Ÿ•– Sportles

Na een beetje chill-tijd, is het tijd om te sporten en hebben we lichamelijke opvoeding.

Soms spelen we hockey, ping-pong, volleybal, baseball of lopen we. Dat hangt een beetje af van het weer en het schema. Vandaag spelen we basketbal.

๐Ÿ•– 15.55 uur: Einde van de schooldag

Na goed gezweet te hebben tijdens de sportles, haast ik me naar de tramhalte om naar huis te gaan. Hopelijk moet ik niet te lang wachten op de tram want ik heb veel dorst!

LEES EN BEKIJK OOK:

  • Wat is het verschil tussen een Europese en een Belgische school? - lees
  • Norena leidt je in een video rond in haar school - bekijk