Nieuws

Garance organiseert cursus zelfverdediging voor meisjes

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Beter voorkomen dan genezen, denken ze bij Garance vzw. De vrouwenrechtenorganisatie in de Koningsstraat biedt zelfverdedigingscursussen aan voor jonge meisjes.

De cursussen worden het hele jaar door georganiseerd, maar deze sessie wordt speciaal ingelegd tijdens 'de week van de rechten van de vrouw'. Stad Brussel organiseert die naar aanleiding van internationale vrouwendag op 8 maart. Het thema dit jaar is 'de objectivering van de vrouw'. Daar is sprake van wanneer een vrouw wordt bekeken als 'object', in plaats van als mens.

Alle deelneemsters zijn tussen de 12 en 14 jaar oud en leren hoe te reageren bij grensoverschrijdend gedrag. Dat is gedrag naar jou toe, dat je ongewenst en onaanvaardbaar vindt. Het kan bijvoorbeeld gaan om pesten, ongewenst seksueel gedrag, geweld of intimidatie. Dat kan verbaal zijn (met kwetsende woorden of lawaai), of fysiek (geweld).

De meisjes zijn jong, maar kiezen er bewust voor mee te doen en zich te weren tegen verbaal of fysiek geweld, zoals je kan zien in de video.

Voor meer info over de cursussen kan je terecht op garance.be.

Lees meer over