De sax van Adolphe Sax

standbeeld adolphe sax dinant
© Photonews
| Een standbeeld van Adolphe Sax met een saxofoon in Dinant in Wallonië.
expert03 ZW

Mijn naam is Lena en ik speel al 4 jaar saxofoon. Ik koos voor dit blaasinstrument omdat het heel mooi klinkt. Maar wist je dat de saxofoon uitgevonden is door een Belg, genaamd Adolphe Sax?

lena met saxofoon
Lena met haar saxofoon.

Adolphe Sax heeft heel wat instrumenten uitgevonden zoals:de metronoom (een instrument om maten te tellen), de bas klarinet, de sax hoorn, de sax tromba, de sax tuba en de saxofoon. En die laatste, die speel ik.

Adolphe is geboren op 6 november 1814 in Dinant (België). Jaja ‘België’, je leest het goed.

Maar helaas pindakaas, in 1842 verhuisde Adolphe Sax naar Parijs (Frankrijk) en daar stierf hij ook op 7 februari 1894.

Toch is hij nog steeds de bekendste bewoner van Dinant. In zijn geboortehuis kan je nog altijd meer over hem en over de saxofoon te weten komen en in de zomer klinkt in Dinant nog heel vaak de sax.

Een combinatie van trompet en klarinet

Adolphe Sax ontwierp instrumenten omdat zijn vader, Charles-Joseph Sax, een eigen fabriek had die klarinetten en trompetten maakte. Adolphe had toen zin om iets nieuws uit te vinden en zo kwam hij tot verschillende instrumenten waaronder de saxofoon, zijn bekendste instrument.

Dit blaasinstrument is een combinatie van de trompet en de klarinet. Het is van koper zoals de trompet, maar heeft een houten mondstuk en een houten rietje zoals de klarinet.

De saxofoons verschillen van grootte: de kleinste speelt de hoogste tonen en de grootste speelt de laagste tonen.

Mijn saxofoon is de altsaxofoon, de saxofoon die je het vaakst ziet.