Back to school: Snap jij de coronaregels nog?

© Saskia Vanderstichele

Op maandag 10 januari zijn jullie na drie weken kerstvakantie opnieuw naar school mogen gaan. Het Overlegcomité had vorige week immers al beslist dat dat weer mocht. Maar er gelden wel een aantal nieuwe regels op school over wanneer je wel of niet in quarantaine moet. We zetten even alles op een rijtje. 👇

Iedereen in de kleuter-, basis-, en middelbare school kan opnieuw voltijds naar school. Net zoals vóór de kerstvakantie, moet iedereen vanaf 6 jaar (eerste leerjaar) een mondmasker dragen. Die regels blijven dus hetzelfde. 😷

Maar de quarantaineregels veranderen wél. Ze zijn minder streng geworden en in de lagere school gelden andere regels dan in het secundair.

UPDATE: op 27 januari zijn de quarantaineregels in het basisonderwijs opnieuw soepeler geworden en hoeft een klas niet meer in quarantaine bij vier besmettingen in de klas. In dit artikel lees je er meer over

Quarantaine: voor wie en wat is dat juist? 🤔

Iedereen die een hoogrisicocontact had, moet mogelijk even in quarantaine gaan.

Hoogrisicocontact = als je in contact bent geweest met een persoon die besmet is met het coronavirus. Dat contact moet meer dan 15 minuten geduurd hebben, zonder mondmasker en op minder dan 1,5 meter afstand. Dus eigenlijk als je een tijdje dichtbij een besmet persoon was.

Quarantaine = je bent zelf niet besmet met corona, maar moet wel een aantal dagen thuisblijven, omdat je mogelijk besmet bent. Je kan dus niet naar school. Je mag je huis wel verlaten om kort naar de apotheek, dokter of supermarkt te gaan, maar moet dan wel altijd een mondmasker dragen.

👉 In de lagere school

Had je contact met een besmet persoon BINNEN de school?

  • In de basisschool moet een klas pas in quarantaine als er 4 leerlingen besmet zijn met corona. Vroeger waren dat er 2.
  • Als dat het geval is, en dus de volledige klas thuis moet blijven, dan moet iedereen 5 dagen in quarantaine. Vroeger was dat 7 dagen. Als je zelf ook symptomen hebt, moet je je laten testen. De klas krijgt tijdens de quarantaineperiode afstandsonderwijs.

Had je contact met een besmet persoon BUITEN de school

  • Als je contact had met iemand die besmet is met corona, maar die persoon zit niet op jouw school (bijvoorbeeld iemand in jouw sportclub of jeugdvereniging), dan moet je niet getest worden en hoef je ook niet in quarantaine.

Heeft iemand van je gezin positief getest?

  • Als een van je ouders of je broer of zus besmet is met het coronavirus, dan moet jij mee in quarantaine en mag je dus niet naar school. Tenzij je zelf de voorbije 5 maanden het virus hebt gehad. Dan moet je niet in quarantaine, maar moet je wel extra opletten. Je moet dan binnen altijd strikt je mondmasker dragen (vanaf 6 jaar) en je contacten beperken.

👉 In de middelbare scholen

In de middelbare school zijn de regels rond quarantaine iets anders dan in de lagere school. Het hangt er dan eigenlijk vanaf of je volledig gevaccineerd (2 prikken) bent of niet.

  • Heb je je basisvaccinatie (2 prikken) gehad? Dan moet je niet in quarantaine als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Je moet ook geen PCR-test doen.
  • Heb je nog maar 1 van de 2 vaccins gekregen? Dan moet je 7 dagen in quarantaine. Vanaf dag 4 mag je gelukkig wel al uit quarantaine, op voorwaarde dat je nog tot en met dag 7 elke dag een negatieve zelftest aflegt.
  • Je bent (nog) niet gevaccineerd? Dan moet je 10 dagen in quarantaine. Dat kan veranderen in 7 dagen, als je vanaf dag 7 tot en met dag 10 elke dag een negatieve zelftest aflegt.

In het middelbaar geldt de regel van de 4 besmette leerlingen niet. Daar is er geen vast aantal, maar je school kan wel beslissen dat je klas in quarantaine moet.

👉 Wat als je symptomen hebt?

De versoepelde regels van hierboven gelden enkel als je geen symptomen hebt. Heb je die toch, dan moet je in quarantaine. Vul ook de zelfevualietietool in op www.mijngezondheid.be, want die test zegt of je je moet laten testen of niet.

  • Is je test positief? Dan moet je 7 dagen in isolatie. Als je klachten verdwenen zijn, mag je er na 7 dagen uit. Isolatie betekent dat je thuis moet blijven en niet naar buiten mag om bijvoorbeeld naar de apotheek of supermarkt te gaan. Het is dus anders dan in quarantaine gaan.
  • Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine en mag je weer naar school.

⚠️Opgelet

De quarantaineregels zijn dus versoepeld. Maar het is belangrijk dat je wel steeds voorzichtig blijft.

De nieuwe regels gelden tot aan de krokusvakantie. Eind januari bekijken de ministers de situatie opnieuw.