KLIK

BIGH: een boerderij in de lucht

© De Telescoop

Wil je weten hoe mensen vissen kweken? Waarom compost belangrijk is? En hoe een serre warm blijft? De leerlingen van de derde graad uit basisschool De Telescoop zijn dit allemaal gaan onderzoeken bij BIGH, een boerderij op een dak.

Waar is de boerderij? En wat kweken ze allemaal?

Er is een boerderij op een dak, met de naam BIGH, aan de abattoir in Anderlecht. In de stadsboerderij kweken ze vissen, groenten 🥦 en fruit 🍌. Ze hebben ongeveer 75000 vissen 🐟 per jaar. Er groeien ‘tomberries’ (= tomatenbessen), tomaten, watermeloenen, kruiden, bramen,…

Waarom een boerderij op het dak ?

De bedenker heet Steven Becker. Hij wou een boerderij maken, maar de velden kostten veel geld en er waren daken die toch leeg waren. Om eten ver te vervoeren, stoten de vrachtwagens veel uitlaatgassen uit. Maar bij BIGH niet. De afstand tot de winkels is heel klein, omdat ze midden in de stad zitten. Zo stoten ze minder uit.

Waarom is compost belangrijk en hoe werkt het?

BIGH werkt met compost omdat het de grond beter maakt. 👨‍🌾 Compost is zwartbruine grond die heel hard naar bosgrond ruikt. 👃 Het is gemaakt van groenafval, zoals planten, vruchten, groenten en takken. Takken zorgen ervoor dat er in de compost meer lucht is voor de insecten. Insecten zoals regenwormen, duizendpoten, pissebedden, mieren en kevers eten de rotte vruchten op en dan poepen ze dat weer uit. Hun poep 💩 zorgt ervoor dat de planten beter groeien.

Vissen en ammonia

Ammo-wat?

Ammonia is een gas dat wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen. Als je er bacteriën bij doet, wordt het een nitraat. Dat heet nitrificatie. Dat is heel goed voor de bodem van planten, want nitraten kunnen als voedingsstof worden opgenomen.

BIGH wil duurzame experimenten uitproberen. Daarom hebben ze een viskwekerij bij hun boerderij. Hoe werkt dat precies? De pipi en ademhaling van de vissen van de viskwekerij bevatten ammonia. Bacteriën kunnen ammonia omzetten in nitraten. Bij BIGH gebruiken ze daarom witte plastic korrels, waarop bacteriën zitten. Nitraten zijn nuttig voor de planten. Ze groeien er beter van. Het water met nitraten geven ze dan aan de planten. 🌱

Hoe werkt een serre?

foto_tomatenplanten.jpg

Bij BIGH staan er grote serres. Daarin groeien tomaten en kruiden. Maar hoe werkt dat eigenlijk? 🤔 Zonnestralen schijnen op het glas van de serre. Het glas laat de zonnestralen door, maar houdt de warmte vast. De warmtestralen blijven in de serre en daarom blijft het warm.

Maar de regen 🌧️ en sneeuw ❄️ kunnen niet in de serre. Als het te warm is, doen ze de ramen open. De medewerkers maken de serre één keer per jaar proper, als de serre leeg is. Dan kunnen ze de schimmels en insecten verwijderen zodat er geen schimmels op de groenten en fruit komen.

Help de stadsboerderij door je fruit en groenten daar te kopen. Zo kan de boerderij blijven bestaan.

De reportage

De leerlingen van basisschool De Telescoop zijn zelf op bezoek geweest bij BIGH, om te leren over de boerderij op het dak. Bekijk hier hun reportage 👇

De leerlingen van basisschool De Telescoop in Laken onderzochten of Brussel een vernieuwende en groene stad is. Ze gingen op bezoek bij wat er vandaag al gebeurt in Brussel om een stapje dichter te zetten bij de stad van de toekomst.