KLIK

De MIVB binnen 20 jaar

Metro's, trams en bussen zijn duurzame technische systemen. Het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Telescoop ging daarom op bezoek bij de MIVB. Wat doet de MIVB al voor duurzaamheid? En hoe zal de MIVB er binnen 20 jaar uitzien? Ze hebben al veel plannen voor later. 🚍

De bussen van de toekomst

foto_s_stelplaats_bussen.jpg

Normaal gezien zullen in 2030 alle bussen in Brussel elektrisch zijn. Er zijn nu al 37 elektrische bussen. De eerste elektrische bus van de MIVB reed in 2018 rond. Elektrische bussen maken geen geluid, geen vuile gassen en ook geen CO2.

In de toekomst wil de MIVB misschien waterstof gebruiken voor de bussen. Om te weten te komen of de waterstofbussen goed zijn, testen ze nu al één waterstofbus uit in Brussel. Waterstofbussen zijn stil. Ze stoten geen CO2 uit. Ze laden ook snel op. Ze kunnen voor zo’n bus zelfs zeewater gebruiken. Dit is veel beter voor de aarde. 🌍

Wat doet de MIVB vandaag al voor duurzaamheid?

De MIVB is duurzaam, omdat ze veel mensen in een bus meenemen. Dat is beter dan wanneer iedereen met zijn eigen auto rijdt. Zelfs als sommige bussen nog broeikasgassen uitstoten, is dat beter dan iedereen met zijn eigen auto. 🚗 Ze gebruiken ook zonnepanelen. Dat geeft elektriciteit aan elektrische bussen. Zo is dat al veel beter voor de aarde.

De MIVB hergebruikt ook de remenergie van metro's als ze remmen. Remenergie is energie die van de metro komt wanneer hij remt. De remenergie geeft elektriciteit aan liften, roltrappen en licht en andere metro's die willen vertrekken.

De derde graad van basisschool De Telescoop droomt van een groener Brussel. Ze hopen dat het met de plannen van de MIVB ook echt zo zal zijn.

Bekijk hier de reportage die de leerlingen van De Telescoop hebben gemaakt over hun bezoek. 👇

De leerlingen van basisschool De Telescoop in Laken onderzochten of Brussel een vernieuwende en groene stad is. Ze gingen op bezoek bij wat er vandaag al gebeurt in Brussel om een stapje dichter te zetten bij de stad van de toekomst.